Lijst Home‎ > ‎

Daar is Sinterklaas!, Boer Boris en het paard van Sinterklaas en Supersint

Geplaatst 18 nov. 2019 04:15 door susan *   [ 18 nov. 2019 04:26 bijgewerkt ]

Voor beginnende sinterklaasvierders is Daar is Sinterklaas! heel geschikt. Het boek kent een traditionele opbouw waar in korte verhaaltjes het hele sinterklaasfeest aan de orde komt.
De hoofdpersonen zijn kleuter Hanna en haar jongere broertje Tijs. We lezen hoe ze op de kade wachten op de aankomst van Sinterklaas, we zien hoe ze hun schoentjes zetten, hoe bij Hanna op school de komst van Sinterklaas wordt voorbereid en dat de kleuters een speciale pietengymles krijgen. Er is ook aandacht voor het lange wachten tot het eindelijk 5 december is en natuurlijk wordt die feestelijk dag uitvoerig beschreven.
Vivian den Hollander heeft zoals we van haar gewend zijn een toegankelijk vlot geschreven verhaaltjesboek gemaakt dat veel peuters en kleuters zal aanspreken.
Saskia Halfmouw maakte de illustraties die een mooie combinatie zijn van vertrouwde elementen naast eigentijdse beelden. Zo zien we trapgeveltjes, de stoomboot, een echte haard en een versierd klaslokaal naast kinderen en ouders in vele kleuren, een vader met een baardje en roetveegpieten.

Daar is Sinterklaas!
Vivian den Hollander met illustraties van Saskia Halfmouw

Ploegsma, 2019


Een nieuw Boer Boris boek is altijd goed nieuws. Deze keer is het een sinterklaasboek.
Sinterklaas vraagt aan Boer Boris of zijn paard Knol kan invallen als paard van Sinterklaas. Nu is Knol nog nooit op een dak geweest, dus moet er eerst geoefend worden. Laag bij de grond brengt Knol het er goed vanaf, maar eenmaal op het dak blijkt hij hoogtevrees te hebben. Gelukkig heeft koe Clara daar geen last van en schiet zij te hulp.
Ook in dit deel van de Boer Boris-serie is het weer genieten van het losse lekkere rijmende taalgebruik van Ted van Lieshout en de vrolijke tekeningen van Philip Hopman die vol staan met leuke details. Geweldig is bijvoorbeeld de illustratie waarop Clara de koe over het dak loopt om Knol het goede voorbeeld te geven. Heerlijk voorlees-en kijkboek.

Boer Boris Een paard voor Sinterklaas
Ted van Lieshout met illustraties van Philip Hopman

Gottmer, 2019
Je denkt er niet meteen aan, maar Sinterklaas is eigenlijk een superheld. Dat ontdekt Marie als ze in het park met een onbekende man aan de praat raakt over haar favoriete superhelden. De man vertelt hoe Sinterklaas drie ten onrechte beschuldigde vissertjes uit handen van een boze prins redde en ook vertelt hij over de drie mooie zussen die geen geld hadden om te kunnen trouwen tot Sinterklaas met een oplossing kwam. Ook redde Sinterklaas ooit de bemanning van een zinkend schip, zelfs de familie rat bracht hij in veiligheid. Marie is onder de indruk, helemaal als haar hond Odin in gevaar komt en ze Supersint is actie ziet komen. 
Maranke Rinck schrijft dit originele verhaal in lekkere vlotte rijmende zinnen. Ze verbindt informatie over de achtergronden het sinterklaasfeest op fraaie wijze met een avontuurlijk verhaal. De tekeningen van Martijn van der Linden maken het af. Hij weet wel raad met het uitbeelden van (soms bizarre) superhelden en ook in andere tekeningen mag hij graag een grappig element toevoegen. Heel geslaagd is de weergave van de metamorfose van de hippe oude heer naar Supersint.
Het prentenboek sluit af met informatie over het sinterklaasfeest en zijn oorsprong.

Supersint
Maranke Rinck & Martijn van der Linden

Leopold, 2019