Lijst Home‎ > ‎

Daar wordt aan de deur geklopt - Ineke Verschuren

Geplaatst 10 nov. 2011 00:41 door susan *   [ 10 nov. 2011 09:58 bijgewerkt ]
Daar wordt aan de deur geklopt is een boek met verhalen, liedjes en recepten voor in de Sinterklaastijd. Ineke Verschuren heeft ze verzameld en zij heeft ook zelf enkele verhalen bewerkt.
De verhalen zijn ingedeeld naar leeftijd, vanaf 3 jaar tot 9 jaar en verdeeld over de categorieën: verhalen voor Sint Nicolaas, legenden van Nicolaas van Myra en Russiche legenden van de barmhartige Nikola.
De eerste categorie omvat voornamelijk verhalen van bekende kinderboekenschrijvers uit de jaren zestig en zeventig: Annie M.G. Schmidt, Paul Biegel, Mies Bouhuys, Hans Andreus en Harriet Laurey. Het zijn goed geschreven verhalen, maar wel gedateerd. Er wordt een knusse wereld opgeroepen waarin computers en mobiele telefoons nog niet bestaan en moeder altijd thuis is. Een verhaal van Daniël Udo de Haes wijkt qua inhoud en stijl wat af van de andere verhalen. Vanuit zijn antroposofische achtergrond legt hij een verbinding tussen ´de kleine Nicolaas´ en het kind dat geboren zal worden met kerstmis. Dit verhaal lijkt ook iets te willen uitdragen, Udo de Haes legt Sinterklaas het volgende in de mond: ´De mensen zijn zo zeer hun eigen knappe mensenverstand gaan bewonderen en zij gaan zo volkomen op in alles wat daaruit ontstaat, dat zij de wonderen van het gewone en van de natuur niet meer zien. En door het speelgoed dat zij kiezen, brengen zij hun knapheidsknobbel op de kinderen over.´

Ineke Verschuren nam een groot aantal verhalen op die refereren aan de legenden rond Sint Nicolaas. Een belangrijke bron voor de samenstelster is het boek Timofei de ikonendief van Willi Fährman. De Russische legenden heeft Ineke Verschuren zelf bewerkt. Het zijn mooie sfeervolle verhalen waarin het vertrouwen van de gelovigen in de goedheid van Nikola een belangrijke rol speelt.
Naast verhalen staan alle bekende Sinterklaasliedjes in het boek, met muzieknotatie, en recepten voor typische Sinterklaaslekkernijen, zoals speculaas en marsepein.
De illustraties in het boek zijn van Veronica Nahmias, die ook de kaft van het boek verzorgde. De realistische tekeningen sluiten goed aan op de tekst, al was het wel even wennen dat Jip er in een verhaal van Annie M.G. Schmidt ineens heel anders uitziet.
Het boek sluit af met een nawoord over Sint Nicolaas en een bronvermelding.

Daar wordt aan de deur geklopt
Ineke Verschuren

Christofoor, 2000    € 17,50