Lijst Home‎ > ‎

Dagboek van een wombat

Geplaatst 28 sep. 2010 11:35 door susan *   [ 28 sep. 2010 11:40 bijgewerkt ]
Een wombat is een fantastisch knuffeldier. Dit buideldier lijkt een kruising tussen een beertje en een das; lekker zacht en rond en met een geweldige neus erop. Alle reden dus om dit bijzondere aaibare dier een hoofdrol te geven in een prentenboek.
In Dagboek van een wombat volgen we het dagelijks leven van één van hen. De wombat slaapt veel, wil op zijn tijd wortels, hij gaat in het stof rollen bij mooi weer (en verstoord daarbij een barbecue), hij graaft een hol in het bloemperk en maakt op zijn eigen manier aan de mensen duidelijk dat hij ook wel eens iets anders dan wortels wil. Aan het einde van het verhaal is hij dik tevreden, hij heeft gemerkt dat mensen makkelijk tam zijn de maken, ´de lieverds´ en daarom graaft hij zijn nieuwe hol onder hun huis.
Dit boek moet het vooral hebben van de illustraties, gemaakt door Bruce Whatley. Hij buit alle schattigheid van de wombat ten volle uit. We zien hem slapen in alle standen, hij stoeit drie plaatjes lang met een deurmat en met een onschuldige snoet maakt hij het leven van de mensen moeilijk met zijn graaf- en bijtwerk.
De tekst in het boek is niet makkelijk voor de beoogde doelgroep, kinderen tussen 4-6 jaar. De teksten zijn summier en veel informatie wordt indirect gegeven en niet benoemd, bijvoorbeeld waar de wortels nu precies vandaan komen. De onderliggende boodschap dat de wombat door zijn gedrag de mensen ´tam maakt´ zal aan veel kleuters voorbij gaan. De kinderen zullen meer plezier aan dit boek beleven als de voorlezer de tekst laat voor wat het is en samen met het kind bij de illustraties een passend verhaal maakt.

Dagboek van een wombat
Jackie French (tekst) en Bruce Whatley (ill)
 
Van Goor, 2010   €12,99