Lijst Home‎ > ‎

Dag, Sinterklaasje - Jacques Vriens

Geplaatst 14 nov. 2011 06:11 door susan *   [ 14 nov. 2011 06:12 bijgewerkt ]
Het exemplaar van het boekje Dag, Sinterklaasje van Jacques Vriens dat voor mij op het bureau ligt is een smoezelig en uit elkaar vallend exemplaar. Het is letterlijk stukgelezen, zo vaak heb ik het voorgelezen aan mijn drie kinderen. Nu ze het boek weer zien liggen komt er vanzelf weer een glimlach op hun gezicht,´O ja, dat boek over dat jongetje dat steeds alles fout zegt´.
´Dat jongetje´ is de tweejarige Wouter die inderdaad wel eens iets verhaspelt. Zijn zusje is Mieke en zij is vier jaar oud. De verhalen draaien om deze twee. Het stramien is bekend: we leren Wouter en Mieke in het eerste hoofdstuk kennen, dan komt Sinterklaas aan, de kinderen mogen hun schoen zetten, Sinterklaas komt op bezoek, zowel thuis als op school en het wordt pakjesavond.
 
Dit boekje onderscheidt zich van vergelijkbare boeken door de prettige vlotte schrijfstijl van Jacques Vriens en de humor waarmee hij  het verhaal brengt. Als Wouter Sinterklaas voor het eerst ziet stelt hij vast dat ´Klaas´ een muts draagt, zijn zus verbetert hem ´dat is een mijter joh.´´Wouter knikt. ´Smijter.´ ´Nee, Wouter, Sinterklaas heeft een mijter en een baard.´Kleine Wouter wijst naar Sinterklaas en zegt: ´Een smijter en een staart.´ Wouter drijft Mieke tot wanhoop en dat doet hij wel vaker, bijvoorbeeld als hij haar suikerbeest op eet, of alle Sinterklaasmutsen al heeft gekleurd op de afteltekening naar pakjesavond. Gelukkig zijn er ook veel leuke momenten tussen broer en zus.
Het verhaal draait voornamelijk om de kinderen, de ouders en anderen spelen een bijrol. Wel laat Vriens deze volwassen enkele malen iets over de bedoelingen en achtergronden van het sinterklaasfeest vertellen op een voor kleuters toegankelijke wijze. Zo is het ´kletskoek´dat je voor straf in de zak moet als je stout bent en ook er wordt uitgelegd dat Sinterklaas van zwarte, witte en gele mensen houdt.

De tekeningen zijn van Dagmar Stam, die ook Het Sinterklaasboek voor peuters en kleuters van Busser en Schöder illustreerde. Er zijn veel overeenkomsten in de tekeningen, ze tekent in beide boeken dezelfde Sinterklaas. Een leuke eigentijdse tekening is die waar Wouter al zijn schoenen voor de centrale verwarming zet.

Dag, Sinterklaasje/ O, denneboom
Jacques Vriens (tekst) en Dagmar Stam (ill)
 
Van Holkema en Warendorf, 2009   € 8,99