Lijst Home‎ > ‎

Dans! - Mireille Geus

Geplaatst 28 mei 2018 04:23 door susan *   [ 28 mei 2018 04:28 bijgewerkt ]

Titel en kaft suggereren een dansverhaal, maar dat is slechts ten dele waar. Het belangrijkste thema in dit boek is namelijk de relatie tussen een vader en een dochter die beide dansen.
    Maxime is de dochter van een beroemde Russische balletdanser. Haar moeder is Nederlandse en komt niet uit de balletwereld, zij werkt in een dierenasiel. Maxime, kortweg Max, mag zich samen met medeleerling Lev  voorbereiden op een belangrijke auditie voor een dansopleiding. Haar lerares, haar moeder en zelfs haar Russische grootmoeder vinden het beter dat Max’ vader dit niet weet. Hij zou zich teveel met de voorbereidingen bemoeien. Max’ moeder wil dat haar dochter, ondanks haar danstalent, een zo normaal mogelijke jeugd heeft. Ze wil niet dat haar man hun dochter zal overladen met advies en haar dingen verbiedt om de kans op blessures zo klein mogelijk te houden.
Max en ook haar moeder vinden het moeilijk om hun mond te houden omdat ze beide veel van de gepassioneerde danser houden. Ze vormen een hecht en warm gezin. Binnen dat gezin zijn echter wel de sterke overtuigingen van Max’ vader bepalend. Max’ moeder geeft de nodige tegendruk, die ook wordt geaccepteerd, maar confrontaties worden vermeden.

Mireille Geus (die in 2006 een Gouden Griffel won) beschrijft de complexe verhouding tussen vader en dochter erg mooi. Ze blijft ver weg van een eenvoudig zwart-witverhaal waarin de vader alles over heeft voor de dans en de dochter stiekem haar eigen weg moet zoeken. Ook is de vader geen tiran, maar een hartstochtelijke man die zielsveel van zijn vrouw en dochter houdt. Toch schuurt het soms tussen vader en dochter en met name op het terrein waarop beide willen excelleren. Het maakt Max onzeker om als dochter van een beroemde balletdanser eventueel in zijn voetsporen te treden. Iedere keer als de lezer denkt nu wel een beeld van Max’ vader te hebben brengt Geus de lezer weer in verwarring door een andere kant van zijn persoonlijkheid te laten zien. Zo geeft ze het verhaal een mooie diepe laag waarin duidelijk wordt dat ook een liefdevolle relatie complex kan zijn.
    De rol van Max’ moeder wordt minder diepgaand uitgewerkt. Zij is een nuchtere vrouw die voor balans zorgt. Max’ moeder maakt duidelijke keuzes. Van de strenge Russische methode om dansers op te leiden moet ze niets hebben, zij gelooft meer in de kracht van ontspanning en trainen met plezier. Het verschil in opvattingen tussen Max’ vader en moeder lijkt nauwelijks onderwerp van gesprek. Vader houdt het bij  ‘leuk en gezellig zijn erg belangrijk hier in Nederland’ en moeder vertelt niet alles aan haar man en vermijdt confrontaties. Dat maakt het voor Max niet makkelijk, ze moet haar eigen weg zoeken en wil daarbij niemand kwetsen en ook haar ambities niet op geven.
    De climax van het verhaal is natuurlijk de dag van de auditie. Daarbij is de vraag of Max aangenomen wordt bijzaak. Het draait vooral om de vraag hoe vader en dochter met elkaar verder gaan en wat belangrijk is tussen hen.

Dans! is een mooi en goed geschreven verhaal over de complexe liefdevolle relatie tussen Maxime en haar vader.

Dans!
Mireille Geus

Lemniscaat, 2018     €13,95

Andere boeken van Mireille Geus op kinderboekenpraatjes: