Lijst Home‎ > ‎

Dansen op het dak - Hanna Kraan

Geplaatst 17 nov. 2011 03:01 door susan *
Afgelopen jaar overleed schrijfster Hanna Kraan die vooral bekend werd met haar boeken over De boze heks en Krik. Ze heeft ook een prentenboek met sinterklaasverhalen geschreven: Dansen op het dak.

Negen verhalen telt het boek, leuke verhalen met vaak een originele insteek. In het eerste verhaal zijn vlak voor de afvaart naar Nederland de verlanglijstjes zoek, ze worden gevonden maar niet alle lijstjes waren nog goed te lezen ´je zou dus wel eens raar kunnen kijken, als je je cadeautjes uitpakt.´
In het titelverhaal geniet Sinterklaas zo van zijn rit op het dak dat hij zin krijgt om te gaan dansen.
De sint komt op een avond in noodweer terecht en moet schuilen, agent Arie ziet Sint en Piet aan voor een stel rare verklede snuiters en wil ze arresteren.
Sinterklaas krijgt het echt moeilijk als zijn pakjes niet op tijd uit Spanje arriveren en hij zelf boodschappen moet gaan doen.
Dat het pakjes door de schoorsteen gooien niet altijd vlekkeloos verloopt valt te lezen in het verhaal Een extra verrassing en tot slot wordt Sinterklaas zelf op zijn verjaardag verrast.

De verhalen zijn geïllustreerd door de van oorsprong Koreaanse Jung-Hee Spetter. Zij gebruikt heldere kleuren en ze trekt de Sint vaak een opvallende outfit aan. Zo zien we hem, zoekend naar de verlanglijstjes, in een groene mantel met slaapmuts. Sinterklaas draagt ook meerdere malen een blauwe mantel met een rood onderkleed, wellicht is dit zijn ´dikste tabberd´ waarvan sprake is in de tekst. Alle kleding van de Sint is opgefleurd met brede randen van vrolijk geprinte stof, Sint ziet er vorstelijk uit. Ook Piet is kleurig aangekleed en zelfs het paard heeft een fleurig kleed op zijn rug met bijpassende gekleurde leidsels.
De kleur blauw domineert in het boek en roept een heerlijke nachtelijke geheimzinnige stemming op.

De verhalen en de schrijfstijl van Hanna Kraan doen niet vermoeden dat het boek al dertien jaar in druk is. De verhalen zijn tijdloos, tenminste als je wilt accepteren dat Sinterklaas zijn verlanglijstjes niet digitaal verwerkt. Kraan vertelt haar verhalen vooral via dialogen die sprankelend en vlot geschreven zijn:

´Piet, je moet me helpen.´
´Waarmee? Wat is er? Zijn de pepernoten aangebrand?
Sinterklaas schudde van nee.
´Speculaas kapot? Harten gebroken?´
´Nee, de…´
´Pakjes gestolen?´
´Nee, de …´
´Paard ziek?
´Sinterklaas gaf een harde klap op de tafel.
´De verlanglijsten zijn weg! Weet jij soms waar ze zijn?´

De verhalen lezen lekker voor en dat is ook te horen op de luister-cd die bij het boek hoort. Hierop leest Hanna Kraan zelf voor.

Dansen op het dak
Hanna Kraan (tekst) en Jung-Lee Spetter (ill)
 
Lemniscaat, 1998     € 16,95 met cd, € 13,95 zonder cd