Lijst Home‎ > ‎

Danseressen van de wereld

Geplaatst 15 feb. 2011 05:57 door susan *
Danseressen van de wereld
is een kloek boek, groot formaat, stevige kartonnen bladzijden, waarvan een groot deel kan worden opengeslagen. De pagina´s zijn gevuld met illustraties van danseressen uit de allerlei windstreken. Ze worden aan de lezer voorgesteld met hun naam en soms ook een kwalificatie: ´Kate, fabelachtige Keltische danseres´,´Yasmin, wellustige Oosterse danseres´ of ´Isabel, duivelse salsadanseres´. De danseressen zijn afgebeeld in een passende omgeving, Kate staat in het Ierse groen, Ingrid walst onder de kroonluchters en de danseressen van Tahiti staan op het strand.
De illustraties geven goed de sfeer van de dans weer: de entourage klopt, de kleding klopt en de afgebeelde beweging klopt: De danseres uit Bollywood staat in een karakteristieke houding op één been en de armen en handen in een typerende stand, Cynthia wordt in een rock and roll dans prachtig gelift en B-girll Jessica is vastgelegd in een ´sixty-nine´.

In de tekst stellen de danseressen zichzelf voor en vertellen over hun dans. Probleem daarbij is dat zij beweging zichtbaar moeten maken in woorden en dat lukt de ene keer beter dan de andere. Daarnaast beschrijven de danseressen hun gevoelens: ´(ik) voel me verward door mijn eigen vreugde en geluk´, ´ik voel me gelukkig en helemaal in het reine met mezelf´, ´Ik ben bezeten door een ritme dat me totaal inpalmt´.
Bij de uitleg van de dansen komen wat moeilijke danstermen voor, die onderaan de bladzijden worden toegelicht, helaas gebeurt dit niet consequent.
De stijl van de tekst laat veel te wensen over, het woordgebruik is nogal eens hoogdravend en moeilijke woorden worden niet geschuwd: ´dan roffelen de tamboers om te eindigen in een helse cadans´, ´we gleden wervelend en in een harmonieuze balans´, ´we maakten een opeenvolging van snelle wendingen en laterale pasjes`.
De vertaling rammelt, zinnen lopen niet en er zitten vertaalfouten in de tekst, dit komt het leesplezier niet ten goede.

Danseressen van de wereld is een mooi kijkboek dat een betere redactie had verdient.

Danseressen van de wereld
Aurelia Hardy (tekst) en Sybille (ill)
 
Bakermat, 2010   € 19,95