Lijst Home‎ > ‎

Dat zou ík nooit doen! - Bette Westera & Naomi Tieman

Geplaatst 15 sep. 2013 03:43 door susan *   [ 15 sep. 2013 03:46 bijgewerkt ]

Dat zou ík nooit doe
n is een mooie titel voor een informatief kinderboek over menselijk gedrag. Niet alles wat je doet wordt bepaald door vrijwillige keuzes; een veelheid aan factoren beïnvloedt ieders gedrag. De ervaren schrijfster Bette Westera werkte dit thema uit samen met haar dochter Naomi Tieman die sociale psychologie studeerde. 
De auteurs behandelen onder andere de bedrieglijke betrouwbaarheid van onze waarnemingen en geheugen, ze beschrijven welke aspecten onze smaak beïnvloeden, hoe gehoorzaam mensen zijn en hoe hardnekkig vooroordelen. Het boek staat bol met voorbeelden, testjes en anekdoten. Op een website kunnen de besproken filmpjes en experimenten bekeken worden.
Er wordt veel informatie gegeven en het is niet altijd duidelijk wat de samenhang is. Wat heeft bijvoorbeeld het verhaal van Don Quichot te maken met het algemene fenomeen dat mensen niet alles wat er gebeurt (kunnen) waarnemen. Don Quichot ziet dingen die er niet zijn, een heel ander fenomeen. De voorbeelden zijn overigens heel boeiend en er zit zelfs een aangename verrassing tussen als de lezer op een echte Westeravertaling stuit van Dr. Seuss` The Sneeches; een verhaal waarin het thema discriminatie op de hak wordt genomen. 
Het boek is geïllustreerd door Sylvia Weve met zwart/wit tekeningen. Jammer dat er tekeningen over de tekst zijn gedrukt, dat zit hier en daar de leesbaarheid in de weg. 

Dat zou ík nooit doen kreeg van de griffeljury in 2013 een eervolle vermelding, een Vlag en Wimpel. De jury benoemt als meerwaarde van het boek dat het kinderen uitnodigt tot zelfreflectie.

Dat zou ík nooit doen!
Bette Westera en Naomi Tieman (tekst) en Sylvia Weve (ill)
 

De Fontein, 2012     € 13,95