Lijst Home‎ > ‎

De avonturenschool van Juf Wervelwind - Elise Primavera

Geplaatst 25 nov. 2015 03:10 door susan *   [ 25 nov. 2015 03:10 bijgewerkt ]

Juf Wervelwind staat bij zonsopgang op het uitkijkplatform van haar avonturenschool die in een vuurtoren gevestigd is. Naast haar staan twee 
corgi´s, Abel en Tasman, die ook de zee afturen. Ze wachten op de nieuwe leerlingen die in vijf grote dozen komen aanwaaien. Het zijn allemaal dochters van drukke ouders. De eerste is Bea, klein en rond maar met een paar longen ´met de omvang en de kracht van een professionele varkenshoeder´. Uit de tweede doos komt Milly. Zij zit het liefst in haar te kleine pyjama voor de televisie want daar kan ze haar ouders zien in hun succesvolle kookprogramma. Uit doos drie stapt Femke. Haar ouders kregen twee keer een achtling en hebben het erg druk. Femke wilde graag helpen, maar kan de baby´s niet uit elkaar houden, daarom wordt gedacht dat ze dom is. Uit de volgende doos komt Annabel. Haar ouders zijn beroepssporters die haar vaak alleen laten. Annabel heeft de hele Algemene Encyclopedie gelezen. De vijfde doos blijkt niet goed te zijn dichtgeplakt, zelfs daarvoor hadden de ouders van Dahlia Distel het te druk. Nu is het meisje zoek.
De meisjes zijn niet erg enthousiast over de nieuwe school en elkaar, maar daar trekt Juf Wervelwind zich weinig van aan. Zij ziet in ieder meisje iets positiefs.
Nadat de meisjes gesetteld zijn en ontbeten hebben met verjaardagstaart begint de eerste les: Hoe vind je de weg? Daarvoor moet je volgens Juf Wervelwind eerst expres verdwalen en dat doen ze door mee te waaien met de Hemelbezemwind.

Het verhaal van Juf Wervelwind begint ook voor de lezer avontuurlijk. De eerste bladzijden zijn namelijk tekeningen. De Amerikaanse schrijfster Elise Primavera is ook illustrator. De afloop van het verhaal wordt eveneens in een reeks illustraties getoond. De overige avonturen staan in de tekst, maar paginagrote illustraties vullen deze aan.
Primavera benadrukt in haar boek dat het leven een avontuur is, ´je moet je eigen verjaardagstaart bakken´. Om je weg te vinden moet je volgens haar niet bang zijn te verdwalen en te kiezen voor´de minder bereisde weg´. De leerlingen geven zich er mopperend aan over en natuurlijk leren ze veel.
Tijdens de avontuurlijke reizen zoeken ze naar het vermiste meisje Dahlia en ze vinden diverse sporen. Daarnaast hebben de meisjes lessen over uiteenlopende onderwerpen zoals de etiquette voor als je moet niezen, dat je nooit ruitjes in combinatie met streepjes moet dragen en dat je producten na openen altijd in de koelkast moet bewaren. Wekelijks worden de leerlingen beoordeeld en mag de beste van de klas hoofdleerling zijn.
Primavera maakt tussen de regels door duidelijk niet veel op te hebben met ouders die het te druk hebben met hun carrière, sport of het bloggen en zo te weinig oog hebben voor hun kinderen. Ze beschrijft welke gevolgen dat voor het gedrag van de kinderen heeft, bijvoorbeeld schreeuwen omdat je gehoord wilt worden of vasthouden aan boekenkennis omdat je te jong alles zelf uit moet zoeken. Juf Wervelwind wil met haar lesmethode de meisje omvormen tot avontuurlijke zelfstandige meisjes. 
Soms doet Juf Wervelwind denken aan Mary Poppins, vooral als ze ontkent dat er bijzondere dingen zijn gebeurd, zoals met de wind meevliegen of slapen onder de beschermende takken van een Regenschermboom.
Aan het einde van het verhaal vliegen de meisjes in hun dozen weer terug naar hun drukke ouders. Tegenspraak duldt Juf Wervelwind niet:´Jullie ouders geven wel om jullie, maar hebben het gewoon druk´. De leerlingen mogen in de herfst terugkomen,´precies op tijd voor het orkaanseizoen´. Of de lezer die avonturen ook zal kunnen volgen is onwaarschijnlijk, de schrijfster heeft laten weten niet van plan te zijn een tweede deel te schrijven.

De avonturenschool van Juf Wervelwind is een fantasierijk boek waarin de illustraties een belangrijke rol spelen. Het is een vrolijk verpakte aanklacht tegen te drukke ouders die vergeten hun kinderen belangrijke vaardigheden en levenslessen te leren.

De avonturenschool van Juf Wervelwind
Elise Primavera ( vertaald door Lia Belt) 

De Fontein, 2015     € 15,99