Lijst Home‎ > ‎

De avonturen van Kapitein Onderbroek - Dav Pilkey

Geplaatst 16 jun. 2012 04:36 door susan *
Een boek met de titel De avonturen van Kapitein Onderbroek dat is vertaald door de grote voorvechter van ´stoere boeken voor jongens´ Tjibbe Veldkamp staat garant voor ´vet’  leesplezier voor een grote groep jonge lezers, vooral jongens.
Schrijver Dav Pilkey is ervaringsdeskundige als het gaat om´lastig gedrag´ op school. Bij hem werd ADHD en dyslexie vastgesteld en veel leraren konden zijn drukke gedrag niet hanteren. Hij bracht daarom nogal wat tijd door in zijn eigen schoolbankje op de gang en daar werd ´Captain Underpants´ geboren. 

Het verhaal draait om de vrienden Sjors en Harold die in groep zes van de Toon Hermans Basisschool zitten. Het zijn goede jongens, er zit alleen ´kilometer lang´steekje bij hen los. Hun hobby’s passen goed bij elkaar: Harold houdt van tekenen en Sjors houdt van verhalen verzinnen. Het beste stripverhaal dat ze ooit verzonnen gaat over Kapitein Onderbroek, de coolste superheld ooit.
De directeur van de school, meneer Krupp, haat de jongens omdat ze vaak geintjes uithalen. Als de vrienden tijdens een footballwedstijd van alles laten mislopen slaat de directeur toe. Hij heeft hun streken op videoband staan en daarmee chanteert hij de jongens. De jongens moeten niet alleen braaf zijn, maar ook allerlei vervelende klusjes doen voor de directeur. Sjors en Harold bedenken een oplossing: zij gaan meneer Krupp hypnotiseren. De vrienden laten de directeur geloven dat hij hun stripheld Kapitein Onderbroek is en voor ze er erg in hebben snelt meneer Krupp in zijn onderbroek en met een rode cape de school uit om de wereld te gaan redden. 

Het verhaal wordt in een losse toon verteld:´zie je die ouwe vent, die uit het raam kijkt? Dat is meneer Krupp´ (…) ´en weet je aan welke twee kinderen meneer Krupp het meest de pest had? Sjors en Harold, denk je? Dat klopt! Meneer Krupp HAATTE Sjors en Harold.´
Het boek is rijkelijk geïllustreerd en de illustraties vertellen een deel van het verhaal. Een stripverhaal over Kapitein Onderbroek maakt deel uit van het boek. Verder voorziet het boek in een ´omsla-no-scoop´ waarin je de actiescènes kunt laten bewegen,´extra leuk wanneer je je eigen geluidseffecten toevoegt´.
De avonturen van Kapitein Onderbroek is een vrolijk boek dat bol staat met van die flauwe grappen waar veel jongens dol op zijn. Lekker luchtig leesvoer. 

De avonturen van Kapitein Onderbroek
Dav Pilkey (vertaald door Tjibbe Veldkamp)
 
De Fontein, 2012     € 12,50