Lijst Home‎ > ‎

De bevrijding van het Stedelijk - K.Schippers

Geplaatst 17 apr. 2015 03:15 door susan *   [ 17 apr. 2015 03:16 bijgewerkt ]

Het kunstprentenboek De bevrijding van het Stedelijk verschijnt ter gelegenheid van de tentoonstelling Het Stedelijk in de oorlog (tot eind mei 2015 te zien in Amsterdam).
Het boek draait om de jeugdherinneringen van schrijver en kunstcriticus K. Schippers (1936). Schippers kreeg in 1999 een Zilveren Griffel voor zijn boek Sok of sprei, een bundeling korte essays waarin kinderen worden uitgedaagd met een open blik naar kunst te kijken.
In het prentenboek richt Schippers zich direct tot de lezer:`Midden in Amsterdam staat een witte badkuip. Weet je wat erin zit?´ Er volgt een nieuwsgierig makende opsomming:´Een zigzagstoel, een rode kimono en een grote zes. De zon en de maan schijnen er tegelijk. Daar ligt een plas melk. Even verder zie je een varken met een paar engelen.´
Maar voor de schrijver de lezer mee naar binnen neemt gaat hij terug in de tijd, toen het oorlog was en afweergeschut, prikkeldraad en bunkers gewoon waren. De jonge Schippers ziet een brandend vliegtuig naar beneden storten, zijn vader ruilt een gouden ring voor een rode kool en het vinden van een nest musseneitjes betekent een feestmaal.
En dan komt de bevrijding:´Overal lachende en zingende mensen´. Het Stedelijk Museum opent weer zijn deuren en de achtjarige Schippers stapt in mei 1945 voor het eerst naar binnen.´Komt u maar´, zegt de man met de witte kuif ( toenmalig directeur Willem Sandberg). Het museum is een onbekende wereld, een wereld van kleur en licht.´Er gebeurt van alles, als in een sprookje´ verzucht de jonge Schippers en dat is heel bevrijdend.

Schippers vertelt zijn verhaal in weinig goed gekozen woorden. Daan Remmerts de Vries maakte er illustraties bij waarin hij met verschillende technieken werkt. De jeugdherinneringen geeft hij mooi weer: de ijzige hongerwinter, de verduisterde nacht en de vier schamele eitjes in de koekenpan. In het museum laat Remmerts-de Vries bekende kunstwerken uit de vaste collectie zien. De ene keer verwerkt hij een kopie van het kunstwerk in zijn illustratie en op andere plaatsen geeft hij zijn eigen weergave van de kunstobjecten weer. Het zijn prachtige en bijzondere illustraties die de tekst van het boek versterken. 

De bevrijding van het Stedelijk is een prentenboek dat je langzaam verovert, tekst en illustraties geven niet in één keer al hun schoonheid weg. Het is geen makkelijk boek voor lezers met weinig kennis van de (oorlogs)geschiedenis of de inhoud van´de badkuip´. Zij zullen het boek wellicht te abstract vinden.

De bevrijding van het Stedelijk
K. Schippers (tekst) & Daan Remmerts de Vries (ill) 

Querido, 2015     € 14,99