Lijst Home‎ > ‎

De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine -Ransom Riggs

Geplaatst 12 apr. 2012 03:52 door susan *   [ 18 mei 2012 07:29 bijgewerkt ]
Grootvader Abraham laat zijn kleinzoon Jacob regelmatig foto´s zien van ´de bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine´. Hij groeide op tussen deze kinderen in een weeshuis geleid door mevrouw Peregrine op een eiland voor de kust van Wales. Als Jacob groter wordt begrijpt hij dat zijn grootvader in de oorlog familie heeft verloren en veiligheid en geborgenheid vond in het tehuis van mevrouw Peregrine. Opa´s bizarre verhalen bij de foto´s gelooft hij niet langer en opa accepteert dat.
De band tussen Jacob en zijn grootvader blijft goed en niemand is dan ook verbaasd als Jacob ´doordraait´ als zijn grootvader een gewelddadige dood sterft. Zijn psychiater vindt het begrijpelijk dat Jacob denkt een monster te hebben gezien dat zijn opa heeft gedood. Een reis naar Wales, waar Jacob de omgeving kan zien waar opa opgroeide, wordt door de psychiater aangemoedigd, het zou Jacob kunnen helpen bij zijn genezing. Jacob ontdekt op het eiland veel meer dan hij had verwacht en hij wordt een strijd op leven en dood ingezogen als hij mevrouw Peregrine en haar bijzondere kinderen ontmoet. 

Het eerste dat aan De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine opvalt is het boek zelf. Op de kaft staat een meisje, duidelijk uit een andere tijd. Als de lezer goed kijkt valt op dat ze een stukje boven de grond zweeft. In het boek staan allerlei vintagefoto´s waarvan de meeste iets bizars hebben: een zwevende baby, een slangenmeisje, een meisje zittend op een eindeloos lijkende tak en een jongen die moeiteloos een enorme steen omhoog houdt.
De Amerikaanse schrijver Ransom Riggs heeft deze foto´s als uitgangspunt van zijn verhaal genomen en hij is er in geslaagd een origineel fantasyverhaal te schrijven. Jacob dringt als buitenstaander een wereld binnen ´die niet kan bestaan´ en leeft dan in twee werelden: bij de bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine en in de 21e eeuw in Wales waar hij met zijn vader verblijft. Er ontstaat een boeiend spanningsveld, dat de schrijver goed uitwerkt. Als de werelden elkaar raken is Jacob de aangewezen persoon om in actie te komen. Hij bindt de strijd aan met een onverwachte en krachtige tegenstander. Aan het einde van het verhaal heeft hij de slag gewonnen, maar moet de oorlog nog beginnen. We zullen Jacob, zijn nieuwe vrienden en mevrouw Peregrine weer ontmoeten in een tweede boek met nieuwe foto´s die de auteur momenteel bij elkaar zoekt. 

Het boek werd in Amerika goed ontvangen en de filmrechten verkocht. Jim Burton en Jane Coldman zullen het boek tot film bewerken die in 2013 in de bioscopen wordt verwacht. 

De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine
Ransom Riggs
 
Clavis, 2012     €18,95