Lijst Home‎ > ‎

De boer en de dierenarts - Pim Lammers

Geplaatst 26 mrt. 2018 04:12 door susan *   [ 26 mrt. 2018 04:12 bijgewerkt ]

Pim Lammers en Milja Praagman baarden opzien met hun eerste gezamenlijke prentenboek Het lammetje dat een varken is. Het koppel wist een mooi kinderboek te maken over een ongebruikelijk onderwerp: je gevangen voelen in een verkeerd lichaam. Lammers en Praagman zijn voorstanders van meer diversiteit in kinderboeken, al zien ze zichzelf niet voorop de barricades staan. Ook hun tweede prentenboek snijdt een ongebruikelijk thema voor een kinderboek aan: twee mannen die verliefd op elkaar zijn. Het is een vervolg op het eerste boek waarin de lezer de boer en de dierenarts al leerde kennen. Praagman merkte tijdens het maken van de illustraties voor dit het eerste boek dat er ‘vonkjes tussen de mannen oversprongen’ en ze meldde aan de schrijver dat ze volgens haar verliefd waren. Van het een kwam het ander en nu is er een prentenboek over de verliefde mannen.

De boer heeft het flink te pakken. Hij lijkt wel ziek. Hij kan de hele dag maar aan één iemand denken, aan die ‘knappe, betoverende, lieve, bijzondere, mooie, fantastische, charmante, vrolijke, prachtige, grappige, geweldige dierenarts.’ Ondertussen gaat er van alles mis op de boerderij omdat de boer er met zijn hoofd niet bij is. De dieren besluiten in te grijpen. Ze zorgen ervoor dat de boer wel naar de dierenarts móet. Maar eenmaal bij de dierenarts durft de boer hem niet uit te nodigen voor een picknick. De dieren moeten een nieuw plan verzinnen.

De boer en de dierenarts is een lief en warm verhaal over verliefd zijn. De verliefde boer laat zien wat het betekent om helemaal ondersteboven te zijn van een ander. Iedereen kan dit begrijpen, ook de dieren op de boerderij en de kinderen die het boek lezen. De kinderen zullen zich identificeren met de dieren die de boer willen helpen. Die proberen de boer naar de dierenarts te krijgen door net te doen of ze ziek zijn. De boer heeft niet door dat er sprake is van een complot, maar de kinderen die het boek lezen wel. Zij zien heus die pot verf wel staan waardoor de koe rare vlekken heeft gekregen en ze moeten vast lachen om de schapen die ineens gaan blaffen. Zo blijft het verhaal mooi op kindniveau en wordt er niet boven hun hoofden een trendy prentenboek over homoliefde gemaakt.
    Als de boer en de dierenarts eindelijk elkaar de liefde verklaren ‘is alles precies zoals het moet zijn’ en dat is op dit niveau met de armen om elkaar op een picknickkleedje liggen omringd door de blij kijkende dieren van de boerderij.
    De tekeningen van Milja Praagman, die vorig jaar een Zilveren Penseel won en dit jaar het prentenboek voor de Kinderboekenweek mag maken, zijn weer erg mooi. Ze plaatst de dieren tegen kleurige vlakken en geeft daarin de omgeving summier aan. Dat geeft veel sfeer, want de kleuren zijn warm. De mensen en de dieren zijn gedetailleerder en de gezichtsuitdrukkingen zijn goed getroffen, vooral de verliefde blik van de boer.
    In het begin van het boek zit een grappige vooruitwijzing, want wie de titelpagina bekijkt zal zich wellicht afvragen waarom er kippen ondersteboven aan een boomtak hangen. Wie goed kijkt kan tussen de varkens het voormalige lammetje herkennen.

De boer en de dierenarts is een warm prentenboek over verliefd zijn. Het laat zien dat de liefde zich geen wetten voor laat schrijven; voor wie het hart kiest moeten we maar afwachten. Actief helpen om de liefde tot bloei te laten komen kan wel, dat laten de dieren op de boerderij zien. En als het dan lukt de geliefden bij elkaar te brengen geeft dat een fijn gevoel. Ook voor kleuters.

De boer en de dierenarts
Pim Lammers (tekst) en Milja Praagman (illustraties) 

De Eenhoorn, 2018     € 13,95