Lijst Home‎ > ‎

De boogschutter van Hirado - Rob Ruggenberg

Geplaatst 21 jan. 2014 03:29 door susan *   [ 21 jan. 2014 03:30 bijgewerkt ]

De boogschutter van Hirado
is Ruggenbergs vijfde historische jeugdroman. Deze keer neemt hij de lezer meer naar het Japanse Hirado waar de VOC in de 17e eeuw een handelspost had.
De veertienjarige Reyer wordt leerlingkoopman en reist met de ervaren koopman Wonderaer naar Japan. Onderweg komen ze Chinese piraten tegen die een Portugees schip beroven. De VOC heeft afspraken over de verdeling van de buit en de koopman besluit de Chinezen daarop aan te spreken. Voor Reyer heeft dit grote gevolgen. De kapitein is de beruchte piraat Ikuan en Reyer heeft slechte herinnering aan een eerdere ontmoeting. Ikuan geeft Reyer opdracht een brief en een cadeau af te geven bij zijn vrouw en zoon in Hirado. Dat geeft veel gedoe, maar het lukt Reyer uiteindelijk de brief en het cadeau af te geven. Hij raakt zelfs bevriend met de piratenzoon.
Het leven in Hirado is heel anders dan in Nederland. Zo is het normaal dat de koopman´trouwt´ met de beeldschone dertienjarige Sakura, dochter van een samoerai. Het meisje walgt van de vieze oude man, ze is liever bij Reyer die niet ongevoelig is voor haar schoonheid. Sakura probeert haar vader te gehoorzamen, maar uiteindelijk gaat ze haar eigen weg. Ze moet daarvoor met haar leven boeten, zoals we kunnen zien op de kaft van het boek waar ze vastgeketend aan een rots ten prooi zal vallen aan de opkomende zee, tenzij de boogschutter haar op tijd weet te redden. Die boogschutter is natuurlijk Reyer die het schieten met de traditionele Yumiboog ongeloofwaardig snel onder de knie heeft gekregen. 

Ruggenberg deed uitgebreid onderzoek voor dit boek; hij bestudeerde bronnen uit de VOC-tijd en hij verbleef enkele weken in Hirado. Gelukkig is Ruggenberg geen schrijver die droge feiten uitlegt, zijn (historische) kennis verwerkt hij kundig in het spannende verhaal. Net als de lezer weet Reyer nog weinig over de gewoonten van de VOC en over het leven in Japan. De lezer valt samen met hem van de ene verbazing in de andere. Delen van het verhaal worden vanuit Sakura´s perspectief verteld en dit geeft een mooie inkijk in de Japanse cultuur.
De boogschutter van Hirado is een waardige opvolger van zijn veel bekroonde voorganger IJsbarbaar (2011). Ruggenberg heeft een fijne stijl, zet geloofwaardige personages neer en schrijft goede dialogen. 
Het verhaal is fictie, maar wel gebaseerd op bestaande personen en ware gebeurtenissen. Wie meer wil weten over de bronnen van het verhaal vindt hierover informatie op een speciale Hirado-website (klik hier).

De boogschutter van Hirado
Rob Ruggenberg


Querido, 2013      €15,95

Andere boeken van Ruggenberg op kinderboekenpraatjes: