Lijst Home‎ > ‎

De brief van papa - Michael DeCock

Geplaatst 23 apr. 2012 02:07 door susan *   [ 23 apr. 2012 02:12 bijgewerkt ]
´Rosie hapt nog naar adem als ze de deur sluit. Zal ze het grote nieuws vertellen? Eerst wilde ze zwijgen. Maar niets is zo moeilijk als rondlopen met een geheim dat je met niemand kunt delen. Het zit dan ergens in je hoofd. Je probeert het weg te stoppen onder andere gedachten, maar het begint te branden op je tong. Zo gaat dat met geheimen. Erg vervelend vindt Rosie.´
Rosie houdt het brandende geheim dan ook niet binnen. Tegen haar buurvrouw mevrouw Hemelrijk en beste vriend Moussa flapt ze haar geheim er in één keer uit: ´Papa heeft gebeld en hij mist me´. 

Rosie en Moussa leerden we kennen in 2010 toen het eerste boek over hen verscheen. Daarin werd verteld hoe Rosie met haar moeder verhuisde naar een flat en hoe zij daar de vriendschap vond van Moussa en mevrouw Hemelrijk. Waar de vader van Rosie was bleef onduidelijk, al waren er wel aanwijzingen dat Rosie haar vader miste.
Aan het begin van het tweede boek, De brief van papa, gaat de telefoon en daar is ineens de stem van papa die zomaar op een dag was vertrokken ´zonder afscheid, zonder een woord´. Mama heeft Rosie verteld dat papa naar een ver land is verhuisd, maar mama heeft gelogen: papa zit vlakbij, in de gevangenis en hij vraagt Rosie om op bezoek te komen. Hij vraagt haar ook om niets tegen mama te zeggen.

In mooie korte zinnen wordt het verhaal over Rosie en haar vader verteld. Een vreemd intermezzo is de uitgebreide beschrijving van de tramrit door Brussel op weg naar de gevangenis. Voor het grote verhaal is deze reis niet belangrijk en lijkt er vooral in opgenomen om Moussa nog een rol in het verhaal te geven.
De illustraties, zwart/wit tekeningen van Judith Vanistendael, vertellen veel. Zo ziet de lezer dat een kleine telefoon levensgroot kan worden als er een geheimzinnige beller is. Ook de vertwijfeling van Rosie heeft geen woorden nodig als we haar met de stilgevallen telefoon in alle eenzaamheid op de witte bladzijde zien staan. Zelden kwamen tekst en beeld zo mooi samen als in de Rosie en Moussa boeken. 

De brief van papa is het zoveelste juweeltje in het veelbekroonde oeuvre van Michael De Cock. 

Rosie en Moussa De brief van papa
Michael DeCock (tekst) en Judith Vanistendael (ill)
 
Querido, 2012     € 12,95
 
Lees ook de recensies over andere boeken van Michael de Cock: