Lijst Home‎ > ‎

De castraat - Joyce Pool

Geplaatst 20 mrt. 2013 05:35 door susan *

´Is er iets kapot gesneden?´Hij knikte.´Een overbodig stukje van je lichaam. Is dat niet voldoende om te weten?´Wát hebben jullie kapot gesneden? En waarom, in godsnaam?´ 


De jonge Angelo ligt in bed op het Florentijnse conservatorium. Het laatste dat hij zich herinnert is dat de barbier hem wilde wurgen. Hij is gecastreerd om zijn unieke stemgeluid te behouden. Angelo kan zich niet met zijn lot verzoenen. Zeker als hij ouder wordt en een mooie meid begeert wordt maar al te duidelijk dat de mensen zijn stem wel waarderen, maar hem verder als een freak zien. Of toch niet? De rijke invloedrijke Ferdinando De´Medici is de jongen goed gezind en hij wil Angelo graag vooruit helpen in het leven. Maar is Angelo bereid daar de prijs voor te betalen?

Joyce Pool (1962), die in 2000 debuteerde met Vals beschuldigd, schreef met De castraat haar eerste young adult roman. Goed gedocumenteerd beschrijft ze de wonderlijke en verdwenen wereld van de Italiaanse castraatzangers.
Het verhaal valt direct met de deur in huis. In de proloog wordt Angelo wakker na de castratie. De goedgebekte Paolo, die dezelfde ervaring onderging, praat hem snel bij. Hij vertelt Angelo wat hem te wachten staat: een unieke stem in een raar lijf,´kapitalen waard voor de kerk´ en, ondanks dat ´alles het nog doet´,  zal hij nooit vader worden. 
Vervolgens beschrijft Pool, in het eerste deel van het boek, hoe Angelo op het conservatorium terecht is gekomen. Het tweede deel is vier jaar later gesitueerd. Angelo en Paolo zijn dan gevorderde conservatoriumstudenten en overgeleverd aan de priesters die veel geld verdienen als de jongens optreden. De jongens zelf dromen van liefde en seks. Op de slaapzalen vindt veel en vaak intiem contact tussen de jongens plaats. Angelo is daar geen liefhebber van, hij droomt van meisjes en vooral van de mooie Rosa. 
Pool neemt, onder andere door haar zorgvuldig gebruik van Italiaanse woorden, de lezer moeiteloos mee naar het 17e eeuwse Italië. Het is jammer dat de grote gebeurtenissen in het verhaal al zijn weggeven in respectievelijk de proloog en de tekst op de achterkant van het boek. Toch blijft er een boeiend historisch verhaal over dat vlot weg leest. 

De castraat
Joyce Pool 

Lemniscaat, 2013     €17,95