Lijst Home‎ > ‎

De dieren van de kerststal

Geplaatst 14 dec. 2016 03:29 door susan *   [ 14 dec. 2016 03:29 bijgewerkt ]

Een prentenboek met het kerstverhaal mag voor veel mensen niet ontbreken in de kersttijd. In deze twee prentenboeken wordt de geboorte van Jezus bekeken door de ogen van de dieren die erbij waren: de os en de ezel.
De ezel en de os, eerder uitgegeven in 2001, is een verhaal van de Duitse kinderboekenschrijver Günter Spang (1926- 2011). Het verhaal begint in de stal waar de os en de ezel wonen. De os is een onvriendelijk dier en de ezel heeft het zwaar. Tot de nacht dat timmerman Jozef en zijn vrouw Maria de stal binnenstappen. De ezel weet niet waarom, maar hij voelt zich ineens heel blij. Als het kindje geboren wordt houdt de ezel het warm met zijn adem. De os is ook niet ongevoelig voor het wonder, hij verandert in een vriendelijk dier. Als de nacht komt dat Jozef en Maria naar Egypte moeten vluchten gaat de ezel mee. De os hoopt dat het dier snel zal terugkomen.
Het prentenboek is sfeervol geïllustreerd door Loek Koopmans. Hij gebruikt zachte in elkaar overlopende pasteltinten en tekent in een realistische stijl waarbij hij de gezichtsuitdrukkingen van zowel de dieren als de mensen goed getroffen zijn.


Maria´s kleine ezel is een prentenboek gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1962 van de Zweedse schrijfster Gunhild Sehlin (1911- 1996). Het vertelt het verhaal van een nukkige trotse, vuile ezel. De jonge Maria ziet echter geen vuile ezel, zij ziet een prachtig dier. Als Jozef de ezel voor haar koopt is ze erg blij en ook de ezel kan zijn geluk niet op.
Op een winderige morgen horen Jozef en Maria dat ze naar Bethlehem moeten reizen. De ezel zal Maria dragen. Hij belooft de andere dieren dat hij goed op haar zal letten en hij krijgt daarbij hulp van een engel. Na een lange reis en een aantal opmerkelijke overnachtingen komen ze aan in Bethlehem. Daar krijgt Maria haar kindje in de stal. Maria´s kleine ezel waakt over de baby en zijn ouders:´Wat er ook zou gebeuren, hij zou hen altijd behoeden.´
Dit prentenboek beschrijft vooral de reis naar Bethlehem en een aantal wonderbaarlijke gebeurtenissen onderweg. De illustraties van de Franse Hélène Muller zijn, net als bij De ezel en de os, in zachte kleuren en in een realistische precieze stijl. Dieren en mensen zijn levensecht en aanprekend getekend in het oosterse landschap.

Beide prentenboeken zijn echte voorlees-en kijkboeken. Ze hebben veel tekst en zijn daarom niet geschikt voor de hele kleintjes, maar de illustraties in beide boeken zijn voor alle leeftijden. 

De ezel en de os
Günter Spang (tekst, vertaler onbekend) en Loek Koopmans (illustraties)

De Vier Windstreken, 2016     €14,50

Maria´s kleine ezel
Gunhild Sehlin (tekst, vertaling Dora Kuenen) en Hélène Muller (illustraties) 
Christofoor, 2016     € 13,95