Lijst Home‎ > ‎

De dikke Mejuffrouw Muis - Elle van Lieshout & Erik van Os

Geplaatst 7 mei 2014 02:58 door susan *   [ 7 mei 2014 02:59 bijgewerkt ]

Er staan niet voor niets taartjes op de kaft van De dikke Mejuffrouw Muis want het is een feest om (bijna) alle prentenboekjes over Mejuffrouw Muis in één stevige mooi uitgegeven band bij elkaar te hebben. Mejuffrouw Muis is een creatie van het schrijversduo Elle van Lieshout en Erik Os en illustratrice Marije Tolman.
Mejuffrouw Muis is een muis met allure, dat zie je direct als je het boekje openslaat. Ze is altijd goed gekleed, houdt van shoppen en van een lekker glaasje wijn op zijn tijd. Ze heeft ook een kek hondje, een poedel met de deftige naam Lucebert.
In het eerste verhaal gaat mejuffrouw Muis op zoek naar een huis. Als ze het gevonden heeft moet het nog gezellig gemaakt worden. In het tweede verhaal gaan Mejuffrouw Muis en Lucebert op vakantie naar de Costa del Sol. Het weer valt tegen, maar toch hebben ze het naar hun zin. In het volgende verhaal belandt Mejuffrouw Muis met een gebroken staart in het ziekenhuis. Ze moet zeven dagen blijven en het is best leuk. Vooral de dokter is ´helemaal oké`, die mag met haar mee naar huis. In het laatste verhaal is Mejuffrouw Muis zwanger. De dokter, Mejuffrouw Muis en Lucebert hebben ieder hun eigen dromen over het geslacht van het nieuwe muisje, hoe het moet heten en waarin het moet slapen. Het is maar goed dat Mejuffrouw Muis maar liefst negen kinderen krijgt!

Van Lieshout en Van Os vertellen het verhaal in enkele rijmende zinnen. Het losse rijm leest soms lastig voor omdat voor het rijmwoord eerst de bladzijde omgeslagen moet worden en omslaan in dit prachtig geïllustreerde prentenboek valt niet mee. Marije Tolman tekent met zichtbaar plezier de elegante Mejuffrouw Muis en haar omgeving. Haar illustraties staan vol met grappige details. Tekst en tekeningen spelen leuk op elkaar in. Zo staat bijvoorbeeld in het eerste verhaal dat alle huizen, tuinen, schuttingen en schuren van de rijtjeshuizen hetzelfde zijn. Op de tekening is te zien dat dit waar is, maar toch is er geen huis en geen tuin hetzelfde. Tolman gebruikt een warm kleurenpalet. Stuk voor stuk zou je de illustraties wel aan de muur willen hangen om er uren naar de kijken.
Zowel het verhaal als de illustraties geven volop gelegenheid om over van alles en nog wat te praten: over verhuizen, een huis inrichten, op vakantie gaan, wat er gebeurt in het ziekenhuis (al ligt mejuffrouw Muis wel in een ziekenhuis waar ze erg verwend wordt) en over zwangerschap en geboorte. 

De dikke Mejuffrouw Muis
Elle van Lieshout & Erik van Os (tekst) en Marije Tolman (ill)


Lemniscaat, 2014     € 14,95

Andere boeken van Elle van Lieshout en Erik van Os op kinderboekenpraatjes:
En hoe komt toch een olifant aan al die kilo´s grijs?
Ik weet wat ik worden wil
Nog 13 nachtjes wakker liggen
O, o Octopus!