Lijst Home‎ > ‎

De dokter en het leger van Davy - Edward van de Vendel

Geplaatst 26 jan. 2012 02:10 door susan *   [ 13 apr. 2012 01:47 bijgewerkt ]
Davy´s mama belde de dokter. Dat moest, want er was iets vreemds aan de hand. Soms had Davy het koud als het niet koud was. En soms had hij het warm als het niet warm was. De dokter moest maar eens naar Davy´s binnenste komen luisteren
´.
De dokter komt en hij hoort een leger. Maar goed ook want er moet gevochten worden tegen de vijand. Davy hoeft zich geen zorgen te maken want zijn leger is sterk. Wel moet Davy gaan liggen, want als hij blijft rennen en bewegen dan kan het leger zich niet opstellen.
Davy ligt in bed en iedereen is lief voor hem, zelfs zijn kleine zusje en natuurlijk moet hij pillen innemen ´een leger heeft kogels nodig´. Davy voelt zich moe en zo´n leger in je buik is knap lastig want ze willen alleen maar droge koekjes eten ´als Davy iets anders at, gooiden ze het terug.´ Davy´s blauwe leger met zijn sterke olifanten moet een harde serieuze strijd leveren maar uiteindelijk druipt de vijand af.
´Dokter (…) het is maar verzonnen, hè´ vraagt Davy als hij het leger niet meer voelt in zijn buik. De dokter echter gelooft in het leger, maar hoe het leger er precies uit ziet, dat weet hij niet ´dat mag je zelf beslissen. Helemaal zelf´.

Een stevige griep is een ingrijpende gebeurtenis en niet alleen Davy´s dokter vergelijkt de strijd om weer gezond te worden met een oorlog die in het lijf woedt. Van de Vendel houdt die beeldspraak in dit boek mooi in balans. Soms wordt de lezer helemaal meegetrokken in de strijd, de illustraties helpen daarbij, maar door kleine zinnetjes in de tekst wordt het niet bedreigend. Al in een vroeg stadium verzekert de dokter dat Davy´s leger zeker gaat winnen en als Davy vragen gaat stellen of er nu echt olifanten in zijn buik rondlopen lost de dokter dat mooi op.
Van de Vendel weet hoe hij een verhaal moet schrijven, er staat geen woord teveel en er kan geen woord gemist worden. Het taalgebruik sprankelt en leest makkelijk voor met de goedgeplaatste uitroepen:´Wooo, wat kunnen die olifanten vechten´, de herhalingen ´En zie je hem nou in zijn broek plassen? Ja, ik zie de vijand in zijn broek plassen´ en de mooie spanningsopbouw ´toen Davy een paar hapjes spaghetti had gegeten, gebeurde er iets geweldigs.´ 

Het verhaal van Davy en zijn gevecht tegen een stevige griep is geïllustreerd door Peter van Eenoge. Van Eenoge is een gevierd illustrator, zijn werk werd opgenomen in het prestigieuze boek 200 Best Illustrators. De dokter en het leger van Davy is zijn eerste prentenboek.
In het groot uitgegeven boek komen de bijzondere illustraties goed tot hun recht. Van Eenoge speelt met de vlakte-indeling, soms zijn de pagina´s rustig met een hoofdonderwerp en nauwelijks achtergrond, op andere illustraties is de hele bladzijde gevuld, met name als het leger wordt afgebeeld. Alle illustraties zijn in balans. Peter van Eenoge heeft een bijzondere eigen stijl, ogenschijnlijk eenvoudig, maar er valt bij nadere beschouwing heel wat te ontdekken.

De dokter en het leger van Davy
Edward van de Vendel (tekst) en Pieter van Eenoge (ill)

De eenhoorn, 2011     € 15,95