Lijst Home‎ > ‎

De fabels van Aesopus

Geplaatst 11 dec. 2013 02:24 door susan *   [ 11 dec. 2013 02:24 bijgewerkt ]

De fabels van Aesopus zijn een begrip. Volgens de overlevering was Aesopus een Griekse slaaf die leefde van 620 v.Chr. tot 560 v. Chr. Of hij echt geleefd heeft weet niemand, wel is zeker dat veel fabels uit de Griekse cultuur afkomstig zijn. Een fabel is een kort verhaal, meestal met een dier in de hoofdrol, met een duidelijke moraal. Ze zijn door de eeuwen heen ingezet als opvoedkundig middel, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Vandaag de dag houden we er niet meer zo van om moralistische verhalen aan onze kinderen te vertellen. Lessen over het leven zijn over het algemeen meer verborgen in de hedendaagse kinderliteratuur. Toch verschijnen er ieder jaar bewerkingen van de fabels voor kinderen. De vaak grappige verhalen worden naverteld, de moraal (in oudere teksten als wijze les aan het einde van de fabel expliciet benoemd) wordt meestal weggelaten.

Uitgeverij De Vier Windstreken heeft dertien fabels laten navertellen door Maria van Donkelaar bij de prachtige illustraties van de Brits/Japanse illustratrice Ayano Imai. Het prentenboek bevat een mooie mix tussen bekende en minder bekende fabels. Het verhaal van de haas en de schildpad, de stadsmuis en de veldmuis en de leeuw en de muis zal velen bekend zijn. Maar het verhaal van de kauw die zich anders wil voordoen dan hij is, of de kat die zich als dokter vermomd om bij de vogels binnen te komen is wellicht minder bekend.
Deze uitgave van de fabels valt niet op door de tekst, al zijn de verhalen kundig en goed naverteld, maar door zijn prachtige illustraties. De in Engeland geboren Ayano Imai studeerde Japanse schilderkunst in Tokio en ze is een kenner van het gebruik van natuurlijke materialen. Haar werk kenmerkt zich door een subtiel en mooi kleurgebruik en een bijna surrealistische stijl. De hoofdfiguren zijn gedetailleerd getekend en hebben vaak een kledingstuk aan. Het zijn de details in de prenten die verrassen. De wolf die nog één keer het geitje laat dansen zit op een bord, de gevangen leeuw hangt in zijn net naast anderen die in een net bungelen waaronder een man die de krant leest. Op andere illustraties is het de originele invalshoek die opvalt. Zoals de hond die op een brug in Venetië het water in kijkt, we zien hem van boven af. Of de vos die niet bij de druiven kan staat te springen in zijn eigen hol naar het fruit dat door zijn plafond is gegroeid. De illustraties zijn stuk voor stuk kunstwerken en maken dit prentenboek tot een waardevolle aanvulling in de fabelbibliotheek.

De fabels van Aesopus
Maria van Donkelaar (tekst) en Ayano Imai (ill) 

De Vier Windstreken, 2013     € 13,95