Lijst Home‎ > ‎

De garage

Geplaatst 5 apr. 2011 05:19 door susan *
Als een blok viel ik voor het flapjesboek De Garage, een boek voor autofans. Flapjes zijn een heerlijke manier om van alles te beleven aan een boek. De flapjes in dit boek kunnen we wel onderbrengen in de categorie ´superflapjes´. Op meerdere bladzijden kan niet één flapje worden omgeslagen, maar meerdere in hetzelfde voorwerp.

Het verhaaltje is summier. Brombeer wil zijn auto repareren, maar kan niemand in de garage vinden. Na enig zoeken komt een muisje tevoorschijn die lag te slapen in een benzinepomp. We zien hem nog vaak terug, meestal slapend.
Brombeer gaat in de auto zitten en die maakt een vreemd geluid. De auto moet nader onderzocht worden. Nadat er aan de auto gesleuteld is waagt Brombeer zich in het verkeer, maar de problemen zijn nog niet opgelost en Brombeer moet worden teruggesleept naar de garage.

Het eenvoudige verhaaltje heeft wel een aantal pijnpunten. De personages worden niet allemaal voorgestel. In de tekst is er ineens spraken van ´Titi Piaf´, maar wie dat is blijft een raadsel. Het lijkt ook weinig logisch dat er eerst een illustratie is waarop de auto stevig onder handen wordt genomen, er is veel gereedschap te zien, en op de volgende bladzijden staat dat er eerst wat gereedschap bijeen gezocht moet worden.
De tekst vind ik niet lekker lopen, maar dat kan liggen aan mijn Nederlandse roots. Zinsneden als ´een vreemd lawaai´, ´we halen die auto ondersteboven en binnenstebuiten´ en Mister Kroko die ´zich interessant wil maken´ komen op mij nogal krom over.

Er rammelt dus wel het een en ander aan dit boek, maar die geweldige flapjes maken een hoop goed. Bijvoorbeeld als de lezer voor Brombeer de garagedeuren opendoet, ziet hij een auto onder een zeil, als het zeil is weg geklapt staat er een auto en daar kan dan weer een deurtje van open. Of de illustratie waarop de auto te zien is met wel drie flapjes, de achterbak kan open, de deur kan open en de motorkap kan open, en dan kan de bladzijden worden opengeslagen en gaat de auto de lucht in.
Dit boek geeft veel kijkplezier en de volwassenen moeten dan maar een beetje helpen om het verhaal eromheen voor het kind in te kleuren.

De garage
Merlin
Vertaling Evelien De Vlieger

Lannoo, 2011     €14,99