Lijst Home‎ > ‎

De geheimzinnige sleutel - Sarah Moore Fitzgerald

Geplaatst 13 nov. 2013 02:43 door susan *   [ 13 nov. 2013 02:43 bijgewerkt ]

De in de Ierland wonende Cosmo heeft het niet makkelijk. Hij heeft een onmogelijke naam, hij woont bij zijn grootouders omdat zijn moeder naar Sydney is vertrokken, hij wordt op school een loser genoemd en zijn broer Brian is dood. Het kan nog erger: opa, Cosmo´s steun en toeverlaat, praat tegen een lantarenpaal, plast in de vaatwasser en heeft geheugenproblemen. Cosmo doet er alles aan om zijn opa te helpen, maar hij vreest voor het `geheugentestje´ dat maatschappelijk werk gaat afnemen; als de uitslag slecht is moet opa naar een tehuis. 

Op een helder moment geeft opa Cosmo een sleutel, de sleutel van de Zuidpoort van het landgoed waar hij als jongen werkte. Hij dringt erop aan dat Cosmo daar naartoe gaat:´Ik zal er ook zijn. Daarbinnen, aan de andere kant van het hek. Ik zal op je wachten.´ Cosmo doet wat zijn opa vraagt en hij komt terecht in het verleden. Opa is inderdaad op het landgoed, als de zestienjarige Kevin. Hij herkent Cosmo niet en zijn verhaal vindt hij raar. Maar Cosmo mag wel blijven, het is oorlogstijd en een paar extra handen zijn welkom. Cosmo wil tijdens zijn verblijf zoveel mogelijk aantekeningen maken over opa´s verleden om hem straks te helpen door de geheugentest te komen. Maar tijdreizen kent zo zijn problemen: opa Kevin wil een ander meisje trouwen dan zijn grootmoeder en de weg naar het heden wordt geblokkeerd. 

De geheimzinnige sleutel is het debuut van de Ierse schrijfster Sarah Moore Fitzgerald. In het boek komen veel thema´s aan de orde: een opa met Alzheimer, pesten, eenzaamheid, rouwverwerking, tijdreizen en volwassen worden. De lezer wordt van het ene naar het andere thema geslingerd en moet opletten de grote lijn van het verhaal niet kwijt te raken.
Verteller Cosmo is een echte puber, die de beschrijving van zijn avonturen graag met een humorvolle puberale opmerking lardeert:´Niet dat ik gemeen wil zijn, hoor, maar zo onderhand had ik het idee gekregen dat mijn moeder niet bepaald een goede moeder was. Ze had me niet alleen een behoorlijk stomme naam gegeven, maar ik moest nu ook ineens allerlei dingen in mijn eentje zien te verwerken.´ Daarnaast is Cosmo ook een belerend verteller die veel uitlegt en toelicht:´Macht kun je niet zien en niet aanraken, maar hij is overal aanwezig.´, ´Hard wegrennen is niet alleen een teken van angst. Het is ook een teken van hoop, die je tegelijkertijd op de been houdt.´ Deze min of minder wijze opmerkingen doen afbreuk aan het verhaal, het zijn hinderlijke onderbrekingen die niets toevoegen. 
De onevenwichtige stijl staat het leesplezier niet al te veel in de weg. De auteur zet sterke personages neer waarmee de lezer graag meeleeft. Fitzgerald rondt het verhaal mooi af met een einde waarin verdriet en een nieuw begin samenkomen. 

De geheimzinnige sleutel 
Sarah Moore Fitzgerald 

The house of books, 2013     € 14,95