Lijst Home‎ > ‎

De gelukvinder

Geplaatst 3 aug. 2010 03:22 door susan *   [ 27 nov. 2010 03:59 bijgewerkt ]

De gelukvinder is het eerste deel uit de Slash-serie. In deze serie vertelt een bekende schrijver het waargebeurde verhaal van een bijzondere jongere. In dit boek vertelt Edward van de Vendel het verhaal van een Afghaanse jongen die gevlucht is voor de Taliban en in Nederland terecht komt.
Het verhaal is opgebouwd als een verzameling filmpjes waarin de zestienjarige Hamayun terugkijkt op zijn leven. Het verhaal begint met de verhuizing van het gezin van het noorden van Afghanistan naar Kabul, Hamayun is dan acht jaar. De vader van het gezin hoopt in Kabul wat meer vrijheid te vinden en uit handen van de Taliban te blijven. De kleine Hamayun is daar niet zo mee bezig, hij luistert liever naar de verhalen van zijn oudere broer Bashir over Bruce Lee, of hij haalt kattenkwaad uit met zijn beste vriend Faisal. Maar het harde leven dringt het huis binnen als zijn vader door de Taliban wordt gearresteerd, zijn broer het land ontvlucht en de Taliban de televisie in het huis ontdekken en kapot slaan.
Als vader is vrijgekocht ontvlucht het gezin Afghanistan, met achterlating van de oma´s en het jongste babybroertje.
De vlucht duurt lang en het gezin is afhankelijk van de 'bottendragers'. Zoals een hondje een gestolen bot stiekem van de ene naar de andere plek smokkelt, zo zal de bottendrager het gezin naar Europa brengen. Uiteindelijk bereikten ze het einddoel, ze stappen uit een busje en hebben geen idee waar ze zijn. Het blijkt Nederland te zijn.
Het gezin wordt ondergebracht in een asielzoekerscentrum en bouwt daar een min of meer normaal leven op. Groot is de vreugde als blijkt dat Bashir en andere familie ook in Nederland zijn. De asielaanvraag duurt jarenlang en de onzekerheid is groot. Als het verhaal eindigt is Hamayun 16 jaar, zit in Havo 4 en heeft toekomstplannen. Of hij zijn dromen waar kan maken blijft een open vraag.

Het levensverhaal van Hamayun is aangrijpend. Door zijn ogen wordt duidelijk hoe wreed en beangstigend de Taliban zijn, hoe moeilijk het is steeds mensen te moeten loslaten waarmee je ervaringen gedeeld heb, het schrijnende verdriet over de achterlating van de oma´s en het kleine broertje, een verdriet dat zo groot is dat er niet over gesproken wordt. Maar ook de veerkracht van Hamayun loopt als een rode draad door het boek heen. Van kind wordt hij puber, hij onderzoekt zijn wereld, maakt nieuwe vrienden en bouwt een nieuw bestaan op. Het is pijnlijk om te lezen dat de asielprocedures het gezin belemmeren echt een nieuwe start te maken en langzaam maar zeker gaat de rek uit de veerkracht van Hamayun, zijn broer en zijn ouders.
Edward van de Vendel heeft Hamayun een stem gegeven en dat doet hij overtuigend. Aan het begin van het verhaal is duidelijk een jong kind aan het woord dat gaandeweg een puber wordt. Van de Vendel mengt in zijn verhaal diverse Afghaanse woorden die niet uitgelegd worden. Dat hoeft ook niet, de betekenis is duidelijk. Het geeft het verhaal de juiste kleur.

De gelukvinder
Edward van de Vendel / Anoush Elman

Quirido, 2008   € 14,95