Lijst Home‎ > ‎

De glanzende stad - Thijs Goverde

Geplaatst 3 nov. 2011 02:27 door susan *
Thijs Goverde, die zichzelf de vrolijke verhalenverteller noemt, heeft alweer zijn elfde boek geschreven: De Glanzende stad.
De lezer maakt kennis met Sooike, een negenjarige jongen die in een arm plattelandsdorp leeft. Zijn taak is er voor te zorgen dat geit Sancho uit het aardappelveld blijft.
Op een dag wordt het dorp opgeschikt door de Mex de motorman, een onguur type dat op een motorfiets het dorp in rijdt. Sancho die´een diepe dorst naar avontuur heeft´ besluit hem, met de geit, achterna te reizen.
De motorman werkt een plannetje uit: hij vertelt Sooike dat hij de Uitverkorende is waarvan een voorspelling spreekt, Sooike zal ´de Duistere Heer´ verslaan. De jonge held snapt de bedoeling niet helemaal, maar staat open voor het avontuur en laat zich leiden door Mex. Deze voert hem naar de roemruchte ´Dwergenkoning in Dwergendelft´. Bij aankomst vallen de ´magnifieke poorten´ en de ´kunstig uitgehakte versieringen´ nogal tegen. Komt dat omdat de Duistere Heer een vloek heeft uitgesproken en is er sprake van zinsbegoocheling of wordt Sooike door Mex bedrogen en gewoon als slaaf verkocht?

Het boek is geïllustreerd door Charlotte Dematons. Zij brengt de armoede van Sooikes dorp in beeld, ze laat het verlaten woestijnlandschap zien, het Gifmoerras en het vruchtbare land rond de Glanzende stad. Maar vooral geeft zij de lezer een beeld van de hoofdpersonen: Sooike en zijn eigenwijze geit, Sooikes sterke vriend Gor en Mex de Motorman. Het zijn sfeervolle prachtig ingekleurde illustraties.

Goverde pakt in De glanzende stad uit als verhalenverteller. De opbouw van zijn verhaal is verrassend. De lezer waant zich ver weg, of in het verleden, en komt er gaandeweg achter dat hij een toekomstverhaal zit te lezen.
Goverde stelt zich ook in zijn boek op als een echte verteller. Hij wekt zijn personen en beschrijvingen tot leven door beeldend taalgebruik en zoals een goed verteller betaamt richt hij zich af en toe expliciet tot zijn publiek ´Nu is het nodig om één klein dingetje over de motorman te vertellen. De motorman is een rotzak
Het meest verassend zijn de gedachten van geit Sancho, die zo zijn eigen beweegredenen heeft Sooike trouw te volgen.

De Glanzende stad is een ode aan de kracht van de fantasie, maar is tegelijkertijd ook een beschrijving van een niet al te prettige toekomstvisie.

De glanzen de stad
Thijs Goverde (tekst) en Charlotte Dematons (ill)
 
Holland, 2011     € 15,90