Lijst Home‎ > ‎

De glimlach van de prinses - Coby Hol

Geplaatst 9 jul. 2013 01:41 door susan *   [ 2 aug. 2013 08:34 bijgewerkt ]

´In een land hier ver vandaan woonde eens een prinses die heel mooi was. Maar het meest bijzondere aan haar was haar glimlach. Je hoefde die glimlach maar even te zien en je was weer blij, ook als je zorgen of verdriet had.´
 


De prinses met de mooie glimlach wordt op een dag geroofd door een draak. Veel moedige jongemannen proberen de prinses te bevrijden, maar de draak is te sterk en alle blijdschap verdwijnt uit het land.
Het nieuws over het lot van de prinses bereikt ook een dappere matroos. Met behulp van een magische kris weet hij de draak te verslaan en de prinses te bevrijden. 

Het verhaal in het prentenboek De glimlach van de prinses is eenvoudig en weinig verrassend. De tekst lees makkelijk voor, maar kent veel taalslordigheden. Dialogen zijn niet goed in de tekst geplaatst, zinsconstructies lopen niet lekker, de keuze van de woorden is niet origineel en een kris als ´zwaard´ omschrijven is als een dolk in mijn Indisch hart.
De wat onbeholpen tekst kan de lezer makkelijk voor lief nemen omdat de illustraties veel goed maken. Coby Hol werkt met collagetechnieken en maakt daarmee prachtige sfeervolle prenten. Ze heeft het verhaal een Indische uitstraling gegeven door veel batikmotieven te gebruiken. Afgezien van de prinses in haar mooie rode koninklijke gewaad en de matroos in zijn matrozenpak zijn bijna alle andere figuren, inclusief de draak, afgebeeld in bruine batikmotieven. Deze motieven zijn op iedere illustratie te zien, ook in de achtergronden: in een groene batikachtergrond dwaalt de matroos door het bos en een vlammend rode batik omringt de draak en de matroos tijdens hun gevecht. De glimlach van de prinses in één groot feest voor het oog. 

Dit prentenboek is een van de laatste die Coby Hol maakte. In januari 2012 overleed ze plotseling aan een hartaanval. Ze laat een mooi oeuvre achter van ruim 30 prentenboeken die in vele landen werden uitgegeven.

De glimlach van de prinses 
Coby Hol 
De Vier Windstreken, 2013      € 13,95