Lijst Home‎ > ‎

De gouden Lijst - Rindert Kromhout

Geplaatst 8 jun. 2016 03:28 door susan *   [ 8 jun. 2016 03:31 bijgewerkt ]

Drie prachtige boeken schreef Rindert Kromhout over de illustere bewoners van Charleston Farmhouse: Soldaten huilen niet (2010), April is de wreedste maand (2013) en Vertel me wie wij waren (2014). Deze trilogie is geschreven voor lezers van twaalf jaar en ouder. Het is opmerkelijk dat Kromhout afscheid neemt van Charleston en zijn bewoners met een prentenboek voor kleuters. Of misschien is dat wel helemaal niet zo opmerkelijk, want de bewoners van Charleston waren fantasievol, onconventioneel, enthousiast en stonden open voor nieuwe ideeën en dat zijn eigenschappen waar veel kinderen zich in kunnen vinden.

´Er waren eens een man en een vrouw die bijna alles hadden: een fijn huis, een grote tuin, twee ondeugende kinderen en werk waar ze veel van hielden. Maar ze hadden nog geen schilderij in huis´. De man en de vrouw kopen een gouden lijst die ze boven de bank hangen en vragen een schilder, die in een oude boerderij in de heuvels woont, een schilderij in de gouden lijst te maken. De schilder komt met zijn kwast en palet naar het huis. Hij kijkt om zich heen en ziet een grijze vaas op de vensterbank. Als de man en de vrouw thuiskomen hebben ze nog steeds een fijn huis, twee ondeugende kinderen en werk waar ze veel van houden en ook drie versierde vazen. Maar ze hebben nog geen schilderij in huis. De schilder belooft de volgende dag terug te komen.

De gouden lijst volgt de traditie van een stapelverhaal. De schilder voorziet na de vazen een eikenhouten tafel, vier kale stoelen, een bruine ladekast, een groene linnenkast en een kabinet vol schotels en schalen van vrolijke kleurpatronen. De mensen in het huis worden vrolijk van de versierde voorwerpen, maar de man en de vrouw blijven de schilder - zelfs met ´scherpe vingers´- wijzen op de lege lijst. Uiteindelijk voldoet de schilder aan de vraag, al vinden de kinderen het eigenlijk niet nodig.
Kromhout liet zich inspireren door Charleston Farmhouse en zijn bewoners. Deze boerderij op het Engelse platteland was een ontmoetingspunt voor de leden van Bloomsbury-groep en de vaste stek van schilderes Vanessa Bell, haar kinderen en schilder Duncan Grant. Zij beschilderden daadwerkelijk het hele huis en alles wat erin stond.
De eigenzinnige vrolijke stijl van Gerda Dendooven past goed bij het verhaal. Dendooven heeft onmiskenbaar haar eigen stijl, die wel raakvlakken heeft met het werk van Bell en Grant in de manier waarop ze kleurvlakken gebruikt en haar weergave van mensfiguren die eigenzinnige proporties hebben. Het schilderij dat uiteindelijk in de gouden lijst komt is een vroeg werk van Grant.
Het boek is mooi uitgegeven met een doordachte lay-out. De gouden letters, de ingekaderde illustraties en de speelse plaatsing van de tekst is allemaal even verzorgd.
De soepele speelse tekst heeft een goed ritme en leest prettig voor. Niet alleen kinderen zullen genieten van de eigenzinnige schilder die overal een kunstwerk van maakt.

De Gouden lijst
Rindert Kromhout (tekst) en Gerda Dendooven (illustraties)


Leopold, 2016     €14,99