Lijst Home‎ > ‎

De grond onder je voeten - Charlotte Guillain en Yuval Zommer

Geplaatst 30 apr. 2018 04:41 door susan *   [ 30 apr. 2018 04:48 bijgewerkt ]

Boeken kunnen verborgen werelden voor de lezer openen en Charlotte Guillain en Yuval Zommer doen dat op een originele manier als ze de lezer meenemen onder de grond. Op de eerste bladzijden zien we een jongen die naar beneden kijkt en zich afvraagt wat er diep onder de grond gebeurt. Hij stelt voor een kijkje te nemen en wij kunnen mee door de dikke bladzijden van het boek uit te rollen. Dat levert twee meter informatie op in woord en beeld waarin de lezer afdaalt naar het middelpunt van de aarde. Je kunt het boek overigens ook bladzijde voor bladzijde bekijken, omdat het als leporello is uitgegeven. Als je het op die manier leest daal je eerst af en gaat dan weer naar boven. Wie liever het boek uitklapt heeft twee kanten tekst en beeld.

Tussen de illustraties staan korte informatieve teksten die beschrijven wat we zien. Vlak onder de aardoppervlakten zien we bijvoorbeeld buizen waardoor water stroomt, kabels die ‘naar boven lopen en de gebouwen ingaan, zodat de telefoons werken en mensen kunnen internetten’ en er zijn ook ‘levende wezens’ zoals regenwormen, duizendpoten en kleine insecten. Als we dieper gaan zien we het riool en nog dieper ‘kun je van alles vinden dat is achtergelaten' door ‘mensen die hier honderden of duizenden jaren geleden leefden.’ Naast potscherven, helmen en zwaarden zien we ook een skelet. 
    Verder afdalend komen we langs een metro, een onderaardse grot, een steenkoolmijn en uiteindelijk bij de aardkorst met daaronder de binnenkern van de aarde. Op het schutblad zien we de verhoudingen, de spannende reis naar de aardkorst heeft ons pas tot ongeveer de helft gebracht. 
    Als we weer omhoog gaan komen we eerst langs het magma waar de aardkorst op rust, en  dan zien we mineralen, waaronder diamanten. In de tekst wordt uitgelegd hoe diamanten ontstaan. Vervolgens zien we een marmerlaag en fossielen en tenslotte verraden de boomwortels dat de oppervlakte weer in zicht komt. Tussen de wortels hebben diverse dieren hun hol. Dan zijn we weer boven. ‘Wat een lange reis was dat.’
    De teksten van Guillain zijn informatief, maar een beetje braaf en saai. Het zijn vooral de tekeningen van Yuval Zommer die uitnodigend zijn. Zijn stijl is precies en realistisch en oogt fris. Details geeft hij summier aan met een aantal goed gekozen lijnen. Het kleurgebruik is levendig en origineel en benadrukt zo dat in de donkere aard toch veel te zien is.

De grond onder je voeten is door zijn vormgeving een uitnodigend boek over een interessant onderwerp. De informatieve tekst is goed te volgen, maar een beetje saai. Het zijn vooral de illustraties die de reis naar de kern van de aarde en weer terug boeiend maken.

De grond onder je voeten
Charlotte Guillain (tekst, vertaald door Nannie Nieland-Weits) met illustraties van Yuval Zommer 

Fontaine, 2018     € 17,95