Lijst Home‎ > ‎

De grote boze wolf (was helemaal niet boos)

Geplaatst 19 jul. 2011 02:28 door susan *
´De grote wolf genoot van het leven. Hij deed niemand kwaad. Niemand deed hem kwaad. Maar op een kwade dag veranderde alles. Het was de dag waarop hij Roodkapje tegenkwam.´


Zo begint het prentenboek dat een heel ander verhaal vertelt over de ´boze wolf´ uit de sprookjes. Roodkapje blijkt geen aardig meisje, maar een verwend nest die af en toe haar grootmoeder met tegenzin bezoekt. Grote Wolf is bevriend met grootmoeder, maar tijdens een bezoek aan haar tuimelt zij per ongeluk in de muil van Grote Wolf. Wat moet hij nu doen? Het lukt hem niet grootmoeder uit zijn buik te krijgen en daar staat Roodkapje al op de deur te bonzen. Vlug verkleedt Grote Wolf zich als grootmoeder, maar Roodkapje heeft al snel door wat er is gebeurd: ze maakt een enorme vreugdesprong en…valt recht in de muil van de Grote Wolf.
Grote Wolf is radeloos, maar zijn problemen zijn nog lang niet voorbij, voor de deur staat de jager. Grote Wolf vlucht weg naar het huis van de zeven gekke geitjes die zijn vriendinnetjes zijn, maar de pechdag van Grote Wolf is nog lang niet ten einde. Buiten zijn schuld belanden er nog zes geitjes in zijn buik en storten twee huisjes van de drie biggetjes in. Pas als Grote Wolf zich kwaad maakt worden de problemen opgelost en moet de jager onverrichter zaken naar huis waar hij de kinderen zíjn versie van de belevenissen verteld.

Jonas Boets heeft een grappige parodie op diverse sprookjes geschreven. De Grote Wolf is echt een lieverd die het allemaal zo goed bedoeld, maar door het ongeluk achtervolgt wordt. De wijze waarop zijn slachtoffers in zijn buik belanden is niet erg geloofwaardig, maar Boets weet de lezer toch voldoende te overtuigen om mee te leven met de Grote Wolf.
Het verhaal is opgebouwd uit spetterende dialogen die heerlijk voorlezen: ´Grote Gruwelijke Wolf, kom naar buiten!´ brulde de jager. ´Wat moet ik doen?´jammerde de Grote Wolf. ´Je moet je eens flink boos maken´zei het eerste biggetje. ´Lekker uit je krammen schieten,´glunderde de tweede. ´Helemaal over de rooie gaan´, genoot de derde. ´

Het leesplezier wordt verhoogd door de illustraties van Nils Pieters, een leerling van Carl Cneut. In stevige kleuren zet hij de leefwereld van Grote Wolf neer, een sprookjeswereld natuurlijk.
De verschillende gebeurtenissen uit het verhaal worden zichtbaar gemaakt, zo zien we Roodkapje met een boze kritische blik de bek van een bange Grote Wolf bestuderen, we zien de achtervolging van de jager door het bos en we zien de geitjes in de muil van Grote wolf vallen. 
Er is nog veel en veel meer te zien op de illustraties, er zijn grappige details, zoals het afgebeelde huiselijk leven van de bosbewoners of het portret van de norse Roodkapje dat bij grootmoeder aan de muur hangt.
Daarnaast zijn er tientallen verwijzingen naar bekende sprookjes te vinden, er loopt bijvoorbeeld een muis voorbij op zevenmijlslaarzen, of we zien Pinokkio een boek lezen.

De grote boze wolf (was helemaal niet boos) is een grappige parodie op een aantal bekende sprookjes. Om van het boek te kunnen genieten moet de lezer wel bekend zijn met de sprookjes en er aan toe zijn om te morrelen aan de wetten van het sprookjesgenre.

De grote boze wolf ( was helemaal niet boos)
Jonas Boets (tekst) en Nils Pieters (ill)
 
De Eenhoorn, 2011     € 17,50