Lijst Home‎ > ‎

De grote Max-gaat-nog-niet-naar-bedshow - Mark Sperring

Geplaatst 23 jun. 2014 02:43 door susan *   [ 23 jun. 2014 02:45 bijgewerkt ]

Maak kennis met Max het megatalent die klaar staat zijn´wereldberoemde en levensgevaarlijke Max-gaat-nog-niet-naar-bedshow´op te voeren. Als eerste truc laat hij s...u...p...e...r...l...a...n...g...z...a...a...m...een koekje verdwijnen, dan temt hij een angstaanjagend monster en vervolgens wordt de trap´stapje voor stapje´ beklommen. In de slaapkamer voert hij ´de grote verdwijntruc´ op gevolgd door de ´zwevende pyjamatruc´. Dan is het goocheltijd: Max tovert een konijn, een beer en een gestreepte wasbeer te voorschijn. Nog is de show niet voorbij; als Max het Megatalent in bed kruipt probeert hij het onmogelijke (´nooit thuis proberen´): Max vraagt om tien- ja tien!– verhaaltjes.

De Britse schrijver Mark Sperring speelt in op een fenomeen dat elke ouder, grootouder en oppas kent: zo lang mogelijk tijdrekken rond bedtijd. De show van Max is een speelse manier om daar de draak mee te steken waarbij ook de voorlezer volop de kans krijgt zijn trukendoos te openen. De tekst vraagt erom eens lekker uit te pakken en met een stem als een circusdirecteur de spanning te verhogen. De voorlezer wordt daarbij geholpen door de lay-out van het boek; als er flink moet worden uitgepakt staan de letters dik gedrukt.
De humor komt het best tot zijn recht als kinderen het circusconcept snappen en de overeenkomsten met klassieke circusacts kunnen zien. Maar ook zonder dit helemaal te begrijpen is het boek vermakelijk.
Sarah Warburton illustreerde het verhaal en ook zij pakt uit. Met verve laat Warburton de kunsten van Max zien: zes manieren om een koekje op te eten, het incasseren van een grote natte hondse zoen, de zware beklimming van de trap en het knipogen tijdens het tandenpoetsen. Warburton houdt de ouders van Max zoveel mogelijk buiten beeld. De lezer ziet ze op een foto en verder alleen een arm of een been. De illustratrice heeft oog voor details; in de slaapkamer van Max, die natuurlijk een circusbehang heeft, kunnen we de knuffels al zien die hij later te voorschijn gaat toveren. Erg leuk is de illustratie waarin Max tien voorleesboeken presenteert die menig lezer bekend zullen voorkomen, maar niet in de getoonde uitvoering.
Het van oorsprong Engelstalige boek is met flair vertaald door Jozua Douglas.

De grote Max-gaat-nog-niet-naar-bedshow
Marks Sperring (tekst) en Sarah Warburton (ill) 

De Fontein, 2014     € 12,99