Lijst Home‎ > ‎

De herdertjes lagen bij nachte - Noëlle Smit en Ageeth de Haan

Geplaatst 7 dec. 2014 06:54 door susan *   [ 7 dec. 2014 07:56 bijgewerkt ]

Wie op zoek is naar een eigentijds boek met kerstliedjes moet De herdertjes lagen bij nachte hebben van illustratrice Noëlle Smit en zangeres Ageeth de Haan. Al eerder maakte dit duo een prentenboek met cd over sinterklaasliedjes ( Zachtjes gaan de paardenvoetjes) en nu zijn de kerstliedjes aan de beurt.
In het boek zijn veel bekende Nederlandstalige kerstliedjes opgenomen, aangevuld met het Engelstalige Jingle bells en drie nieuwe liedjes. Alle liedjes zijn te horen op de bijgevoegde cd. Ageeth de Haan, die samen met Wessel Coppes tekent voor de arrangementen en bewerking, heeft een fijne warme stem die goed tot zijn recht komt bij de rustige gitaarbegeleiding en de bescheiden achtergrondzang. Veel liedjes worden niet in zijn geheel gezongen, vaak worden de coupletten met expliciet religieuze verwijzingen overgeslagen. In het boek staan wel de volledige teksten.
Van de drie nieuwe liedjes, waarvan Ageeth de Haan de teksten schreef, is alleen Mama, haal de doos van zolder een echt kerstliedje; het gaat over het optuigen van de kerstboom. Drie kleine sterretjes is een slaapliedje en Het jaar is om gaat over de jaarwisseling. 

Het boek is speels geïllustreerd door Noëlle Smit. Zij gebruikt een vrolijk en warm kleurpalet. De beroemde scène in de stal met Maria, Jozef en het kind vermijdt ze, er is maar een kerststalletje te vinden in het boek en dat staat onder een kerstboom. Smit vult de bladzijden met engeltjes, kinderen en dieren.
Bij het wat plechtige en statige lied Stille nacht tekent ze een hemel vol vrolijke engeltjes en een maan die de schare op de citer begeleidt. Heel andere engeltjes zien we bij Gloria in excelsius Deo; deze muziekengeltjes komen echt uit lucht tuimelen, vreugde en blijheid met zich meevoerend. Bij het lied Nu zijt wellekome is een groep zingende kinderen in de sneeuw te zien. Achter hen staan sneeuwpoppen en er komt nog snel een hondje aangerend. Bij Hoe leit dit kindeke zien we de koude winternacht, summier weergegeven met sneeuw en een enkele dennenboom.
De illustraties zitten vol met grappige en lieve details zoals een slapende kameel bij de herdertjes in het veld, een engel met een bril, dieren die in verschillende illustraties opduiken, een keur aan beminnelijke schaapjes en een opgetuigde kerstboom waar je niet op uitkeken raakt.
Van dit boek krijg echt zin in Kerst.

De herdertjes lagen bij nachte
Noëlle Smit (ill) en Ageeth de Haan


Gottmer, 2014     € 14,95

Andere boeken van Noëlle Smit en Ageeth de Haan op kinderboekenpraatjes: