Lijst Home‎ > ‎

De Hongerspelen

Geplaatst 2 nov. 2010 05:04 door susan *   [ 10 mei 2011 07:54 bijgewerkt ]
Over het boek De Hongerspelen en het vervolg Vlammen van Suzanne Collins is al veel gezegd en geschreven. De schrijfster liet zich inspireren door het Griekse mythologische verhaal van Theseus en de Romeinse spelen in de arena.
Het verhaal speelt zich af op een plek waar vroeger Amerika lag. Er is daar een samenleving die verdeeld is over twaalf districten en die worden geleid vanuit het Capitool. Eens zijn de districten in opstand gekomen tegen het Capitool en als straf worden de districten jaarlijks aan hun nederlaag herinnerd door middel van´ De Hongerspelen´. Ieder district moet een jongen en een meisje leveren, tussen de 12 en 18 jaar. De 24 deelnemers moeten tegen elkaar strijden in een arena op leven en dood. De arena is een natuurgebied dat geheel gemanipuleerd kan worden door de spelmakers. De winnaar krijgt een huis, voldoende te eten en aanzien en begeleidt de ‘tributen’ uit zijn/haar district bij toekomstige Hongerspelen. De spelen zijn dagelijks te zien op de televisie en in het Capitool zijn ze populair. Iedereen in het land moet de spelen volgen.
Dit is de achtergrond van het verhaal en onze hoofdpersoon neemt natuurlijk deel. Het is het zestien jarige meisje Katniss die met Peeta deel neemt aan de spelen. De lezers volgen hun voorbereidingen, promotiecampagne, publiciteitsteam en de verrichtingen in de arena. De strijd op leven en dood is eigenlijk niet het hoofdthema, het gaat vooral over persoonlijke vrijheid, manipulatie en hoe ver je daarin wilt gaan.
Moeten strijden op leven en dood is gruwelijk en stoot wellicht lezers af, mij ook in eerste instantie. Maar wat een boek! Ik heb het in één adem uitgelezen en het vervolg Vlammen ook. De schrijfster weet op pakkende wijze het verhaal tot leven te wekken en het is bloedspannend.
Het afsluitende deel drie komt binnenkort uit en de film wordt in 2011 in de bioscoop verwacht. Het boek kreeg de kinderboekenwinkelprijs 2010.
 
De Hongerspelen
Suzanne Collins
 
Van Goor, 2009   €10,00 (paperback)