Lijst Home‎ > ‎

De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje - Peter Verhelst

Geplaatst 29 jan. 2016 04:01 door susan *   [ 29 jan. 2016 04:02 bijgewerkt ]

In Afrika ligt een jongen te slapen. Hij schrikt wakker van gezang en getrommel. De mannen van het dorp komen hem halen en brengen hem naar de geheime vallei die alleen door mannen en jongens die weldra man worden mag worden betreden. ´Een stem´ begeleidt de jongen op zijn weg naar volwassenheid. Hij leert de vaardigheden die mannen nodig hebben en hij leert hun geheime taal. Ook kiest de jongen zijn totems, waarvan het dier dat door de lucht vliegt hem zal hem beschermen en het dier dat over de grond kruipt zal hij doden. Zijn beschermende totem is de neushoornvogel. Hij vangt een van deze vogels en temt het dier. Als hij op het punt staat zijn inwijding af te ronden met het doden van een tijger hoort hij geschreeuw: zijn dorp wordt overvallen door een kudde dronken olifanten. Niemand overleeft.

Peter Verhelst en Carll Cneut maakten in 2008 hun eerste gezamenlijke boek Het geheim van de keel van de nachtegaal, dat alom geprezen werd en zeven maal bekroond. Geen wonder, want beide heren zijn grootheden in hun vak. Verhelst schrijft in een prachtige stijl en Cneut maakt ongelooflijk mooie illustraties.
De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje is een indringend verhaal dat met verrassend weinig worden de lezer een onbekende wereld in trekt. Het is de wereld van de jungle, waar een Kanniedood op een termietenheuvel groeit, waar de caracal langzaam dichterbij sluipt en waar olifanten dronken worden van het eten van rotte Marula-vruchten. In het eerste deel van het verhaal beleeft de lezer deze wereld vanuit het gezichtspunt van de jongen, tot het moment dat hij in zijn dorp bij zijn kapot geslagen huis staat en de bewegingsloze lichamen ziet. Daar wordt het verhaal overgenomen door zijn overleden zuster. Zij verlaat het aardse nog niet, maar verbindt haar ziel aan een jonge olifant die in het dorp achterbleef. Zij volgt haar broer tot hij haar niet meer nodig heeft.
Verhelst heeft niet veel woorden nodig om de lezers veel te laten begrijpen, maar zijn goedgekozen woorden kunnen er behoorlijk inhakken:´Ik kan mijn hoofd niet langer bewegen. Ik zie de voet van mijn vader onder de olifant liggen. Ik hoor mijn moeder niet.´
Niet alleen de tekst trekt de lezer de onbekende wereld in, dat doen ook de prachtige illustraties van Carll Cneut. Hij geeft vooral de sfeer van het verhaal weer. Er zijn veel afbeeldingen van de jungle, de ene keer overweldigend groen, de andere keer dreigend donker. Adembenemend zijn de illustraties van de totemdieren, vooral daar waar bij hij de tijger naast de olifant zet. We zien de tijger dreigend uit zijn natuurlijke omgeving tevoorschijn komen en op de pagina ernaast zien we van de olifant (waar de jongen opzit) vooral het oog. Cneutt toont hier op fraaie wijze de spanning van de naderende beslissende strijd. Heel anders zijn de illustraties die de jongen in zijn nieuwe leefomgeving laten zien, dat zijn schetsmatige pentekeningen met weinig kleur. Alle illustraties in het boek zijn boeiend en ze vullen het verhaal op een bijzondere wijze aan.

De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje is een schitterend boek. Het verhaal van de hoopvolle jongen op de rand van volwassenheid die alles verliest is hartverscheurend, de liefdevolle zorg van zijn overleden zus is hartverwarmend en de illustraties zijn betoverend mooi.

De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje
Peter Verhelst (tekst) en Carll Cneut (illustraties) 

De Eenhoorn, 2015     € 26,95