Lijst Home‎ > ‎

De jongen die Picasso beet - Antony Penrose

Geplaatst 28 sep. 2012 02:09 door susan *

Antony Penrose is de zoon van Lee Miller (1907-1977) en Roland Penrose (1900-1984). Roland was kunstschilder, maar is vooral bekend van zijn kunstenaarsbiografieën over onder andere Picasso, Miro en Man Ray. Lee Miller is een vrouw die tot de verbeelding spreekt: beeldschoon en getalenteerd. Ze was fotograaf met een veelzijdig oeuvre: modefoto´s, portretfoto´s en oorlogsfotografie. Naast haar werk is zij ook bekend als ´vriendin van´. Ze was bevriend en had verhoudingen met tal van beroemde kunstenaars; Picasso was daar een van. De kunstenaars kwamen bij de familie veelvuldig over de vloer. Antony was drie jaar oud toen hij Picasso leerde kennen. Hij ontmoette de schilder voor het laatst toen hij vijftien was. 

Antony Penrose prikkelt de nieuwsgierigheid: kind van legendarische ouders en opgegroeid tussen wereldberoemde kunstenaars. Die nieuwsgierigheid wordt enigszins bevredigd door de uitgave van het boekje De jongen die Picasso beet, waarin Antony herinneringen aan Picasso ophaalt:´Toen ik klein was en op een boerderij in Sussex in Engeland woonde, had ik een buitengewone vriend. Hij had gitzwarte ogen, een brede lach en de wonderbaarlijkste handen. Die handen waren zo wonderbaarlijk omdat hij er schilderijen mee kon maken, en tekeningen en beelden en collages en keramiek en borden en nog veel, veel meer.´
Antony beschrijft het bezoek van Picasso aan de boerderij van zijn ouders en hij beschrijft zijn herinneringen aan een tegenbezoek; de familie Penrose bezocht Picasso in Frankrijk. 
De beschrijvingen gaan over kleine dingen, bijvoorbeeld hoe leuk Picasso de stier op de boerderij vond, hoe de kinderen van Picasso heette, over de kunstwerken in het atelier, over de rommel in het huis van Picasso, over de duiven die naar binnen konden vliegen en over de verkleedpartijen bij Picasso thuis. De korte teksten worden geïllustreerd door veel foto´s. Op de foto´s zijn de mensen te zien die Antony beschrijft en ook kunstwerken en schetsen van Picasso zijn afgebeeld, waaronder een portret van Lee Miller:´De eerste keer dat Picasso mijn moeder ontmoette, vond hij haar heel mooi en hij maakte een schilderij van haar. Mijn vrienden hadden er geen goed woord voor over. Ze zeiden dat ze er zo lelijk uitzag dat je er bang van werd! In werkelijkheid was het een heel goed schilderij´. 

De jongen die Picasso beet is een mooi boek voor diegene die iets over het leven van Picasso willen weten. Het boek laat de kunstenaar zien als aardige vriend en vader en geeft een kijkje in zijn privéleven. Op een vertellende toon beschrijft Antony zijn herinneringen bij de foto´s:´zijn jasje was mooi en kriebelde een beetje. En hij rook lekker, naar eau de cologne en Franse tabak´. Daarnaast legt Antony ook dingen uit:´Ondertussen werd Picasso steeds beroemder, zoals tegenwoordig een popster of een voetballer.´

En de titel? Antony weet het zelf niet meer, maar hij schijnt in het vuur van het spel Picasso gebeten te hebben en de kunstenaar beet direct terug. Antony heeft later naar het bewijs van deze daad gezocht, maar kon helaas geen litteken vinden. Hij had zo graag opgeschept over de Picasso die hij op zijn huid had staan!

De jongen die Picasso beet
Antony Penrose 

De Vier Windstreken, 2012     € 13.95