Lijst Home‎ > ‎

De jonge Samoerai De weg van de krijger

Geplaatst 25 nov. 2010 02:47 door susan *   [ 25 nov. 2010 03:03 bijgewerkt ]
Chris Bradford is de auteur van de serie De jonge Samoerai, waarvan het derde deel net is vertaald. Het eerste deel is De weg van de krijger en op de kaft zien wij vaag een Japans landschap met op de voorgrond een silhouet van iemand in kimono met een Japans zwaard in aanvalshouding. Veelbelovend dus.
Het verhaal begint in 1611. Jack is twaalf jaar als het Engelse schip waar hij op vaart aangevallen wordt voor de kust van Japan. Hij is er getuige van hoe zijn vader, stuurman op het schip, wordt vermoord door een ninja. Jack overleeft de aanval en wordt meer dood dan levend gevonden en opgenomen in het gezin van een vooraanstaande Japanse samoerai. Hij heeft wel zijn vaders belangrijkste bezit kunnen redden, een ‘rutter’. Dat is een boek met zeekaarten en andere belangrijke informatie waarmee een stuurman zijn schip veilig over de wereld kan loodsen. Deze informatie is veel waard en ´de ninja´ , een geduchte tegenstander die nergens voor terugdeinst, wil dit boek in zijn bezit krijgen.
Jack wordt opgenomen in de familie van de samoerai en gaat op zijn gevechtsschool beginnen aan zijn Samoeraiopleiding. Deze omvat meerdere gevechtstechnieken, maar ook meditatie en vooral het aanleren van een levenshouding: ’De weg van de krijger’. We leven mee met Jack die zich staande moet houden in een onbekende wereld waar hij enkele vrienden vindt en veel vijanden.

Het boek is vlot geschreven en spannend. De auteur verweeft Japanse woorden door de tekst en dat geeft het verhaal de juiste sfeer. Als lezer voel je mee met Jack die zich staande moet houden in deze vreemde onbekende wereld. Chris Bradford, zelf een specialist in oosterse gevechtskunst, beschrijft verschillende gevechten op grandioze wijze:
´ Hun bokken (houten zwaarden) ramden tegen elkaar. En toen begon het gevecht, dat veel weg had van een dans, met hun voeten die langs elkaar schoven, en slagen die gepareerd werden, waarna ze als één man op hun hakken draaiden en hun wapens rondzwaaiden als voorbereiding op de dodelijke slag. Hun armen borsten en de bokken raakten tegelijkertijd de nek van de ander´.

Het boek is uitstekend vertaald door Jet Matla en Martijn J. Adelmund. Door de avonturen van Jack komen we van alles te weten over de Japanse maatschappij zonder dat het saai wordt. Een aanrader.
 
De weg van de krijger
serie: De jonge Samoerai
Chris Bradford
 
De Boekerij, 2008  €10,00 (paperback)