Lijst Home‎ > ‎

De kansen en de kanshebbers op de Gouden Griffel 2016

Geplaatst 4 okt. 2016 02:46 door susan *   [ 4 okt. 2016 03:30 bijgewerkt ]
2015 was een rijk kinderboekenjaar en dat zien we terug in de bekroningen van de Griffeljury. Ze deelden het maximale aantal Zilveren Griffels uit en bijna alle Vlag en Wimpels. Alleen in de categorie Poëzie bleven twee Vlag en Wimpels liggen wegens het geringe aanbod.

Je kunt altijd discussiëren over de verdeling van de prijzen, soms zie je nu eenmaal liever dat een boek een Griffel krijgt in plaats van een Vlag en Wimpel. Toch is het lijstje winnaars een prachtig lijstje en zijn er tien kwalitatief goede en mooie boeken bekroond.
De Griffeljury staat na het toekennen van de Zilveren Griffels voor de lastige vraag wie het goud zal krijgen. Alle tien boeken komen in aanmerking omdat ze allemaal oorspronkelijk Nederlandstalig zijn. Wat zou ik graag de discussie gevolgd hebben, want het zal geen makkelijke keuze zijn geweest. Wat heeft de jury tegen elkaar afgewogen?
Vonden ze de teksten van Tjibbe Veldkamp en Edward van de Vendel sterk genoeg als ze los van de illustraties beoordeeld worden? Waardeert de jury dat Imme Dros haar jonge lezerspubliek niet uit het oog verliest? Vergelijkt de jury het werk van Joke van Leeuwen met haar eerdere werk en kan het genomineerde boek die vergelijking doorstaan? Houdt de jury überhaupt rekening met eerdere bekroningen? Willen ze Joke van Leeuwen, Toon Tellegen, Hans en Monique Hagen en Ted van Lieshout nogmaals bekronen voor vergelijkbaar werk? Hoeveel waarde hecht de jury aan vernieuwing? Hoeveel gewicht legt Akvelds en Van de Vendels originaliteit in de schaal? Speelt toegankelijkheid een rol? Gaat Anna Woltz haar eerste Gouden Griffel winnen met een boek dat veel kinderen zal aanspreken, of gaat Daan Remmerts de Vries er voor de derde keer met goud vandoor met een boek over een jongen waarmee de meeste kinderen zich lastig zullen kunnen identificeren en dat van een (in mijn ogen) psychiatrische stoornis een te makkelijk oplosbaar probleem maakt?

In ieder geval staan er vanavond elf auteurs op het toneel die tien prachtige boeken hebben geschreven. Als ik alles tegen elkaar afweeg zie ik graag Anna Woltz winnen omdat ze geweldig schrijft en veel kinderen haar boek graag zullen lezen. Maar ook Imme Dros zou een leuke winnaar zijn. Na zestien Zilveren Griffels is haar die ene gouden van harte gegund. We zullen het zien. Vanavond rond half negen is de winnaar van de Gouden Griffel bekend.

De genomineerden staan hier op een rijtje: