Lijst Home‎ > ‎

De kerstboom van Lotje - Lieve Baeten

Geplaatst 9 dec. 2016 03:28 door susan *   [ 9 dec. 2016 03:28 bijgewerkt ]

De Vlaamse illustratrice Lieve Baeten overleed in 2001, maar haar werk leeft voort. Een van haar succesvolle prentenboekseries gaat over de kleine heks Lotje. Baeten maakte over haar ook een kerstboek (1996) dat nu weer overal verkrijgbaar is. 
Lotje is bezig de kerstboom op te zetten als er aan de deur wordt geklopt. Het is de kerstheks. Ze komt vragen of Lotje op Kleintje wil passen, want de kerstheks heeft het erg druk op kerstavond. Dat wil Lotje wel. Maar de boom versieren met Kleintje in huis valt niet mee. Gelukkig komt er nog meer visite die Kleintje mooi kunnen bezighouden terwijl Lotje de boom versiert en koekjes bakt. Als de kerstheks weer aanklopt is iedereen klaar voor het feest.

De kerstboom van Lotje is een fijn prentenboek voor de kerstperiode. Het verhaal is opgebouwd als een stapelverhaal, waarin de woorden ´klop, klop, klop´ elke keer nieuw bezoek aankondigen. De tekst leest prettig voor en heeft hier en daar prachtige heksenwoorden als ´tinkeltoverboom´ of ´bibbergierekoud´.
Een boek van Lieve Baeten nodigt altijd uit om vaak en lang te bekijken. Haar illustraties zijn zacht van kleur en bomvol grappige details, zoals de spinnetjes die een voor een uit de pot kruipen om slingers in de kerstboom te maken, of de gezichten op de portretten aan de muur die zichtbaar met Lotje meeleven. Natuurlijk is ook Poes weer van de partij, we zien hem op elke bladzijde. Extra leuk zijn de illustraties waar nieuw bezoek zich aankondigt want dan moet de lezer de bladzijde uitklappen om te zien wie er aanklopt.

De kerstboom van Lotje is een heerlijke wegdroomboek voor de kersttijd.

De kerstboom van Lotje
Lieve Baeten 

De Eenhoorn, 2016     € 16,50