Lijst Home‎ > ‎

De kerstnacht van Zippy en Slos - Daan Remmerts de Vries

Geplaatst 18 dec. 2013 02:55 door susan *   [ 18 dec. 2013 02:56 bijgewerkt ]

Tweevoudig Gouden Griffelwinnaar Daan Remmerts de Vries debuteerde in 1990 met een verhalenbundel over de katten Zippy en Slos. De belevenissen van Zippy en Slos in de kerstnacht zijn dit jaar als cadeauboekje opnieuw uitgegeven.
Slos logeert bij zijn vriend Zippy in een regenton. Zijn eigen´hoedhuis´ heeft namelijk geen verwarming en het is een koude nacht waarin het gaat sneeuwen. De katten vinden de sneeuw leuk, al weten ze niet waar het vandaan komt. Na het ontbijt gaat Slos op pad om zijn huis te inspecteren en Zippy wil over het ijs lopen naar plekken waar hij anders nooit komt. Onderweg komen de katten dieren tegen die hulp nodig hebben. Ze nodigen hen uit te komen eten in het huis van Zippy. Het wordt een gezellige maaltijd tot Slos een muis ontdekt.

In dit verhaal is het dubbeltalent van Remmerts de Vries al zichtbaar. Met vlotte pen schetst hij de omgeving, de karakters en de emoties. De dialogen sprankelen en zijn vaak geestig. Storend is alleen het veelvuldig gebruik van´ie´. Op één bladzijde ´dat-ie´,´dacht-ie´,´ stond-ie´, zou-ie´ en 
´dat-ie´ te lezen is echt teveel.
Het verhaal ontroert als Zippy en Slos hun fijnste herinneringen met elkaar delen: Slos werd ooit geaaid door een mensenhand en Zippy heeft ooit een uur lang alleen op een kussen kunnen slapen.
De illustraties, kleurige aquarellen, fleuren het verhaal op. De stemming en de karakters van de dieren worden treffend zichtbaar gemaakt, bijvoorbeeld een nijdige roerdomp, een bange muis en een tevreden Zippy en Slos.

Zoals het hoort in een kerstverhaal is er een mooi slot waarin wensen vervuld worden en harten verwarmd.

De kerstnacht van Zippy en Slos
Daan Remmerts de Vries 

Hoogland & Van Klaveren, 2013     € 4,95