Lijst Home‎ > ‎

De kerstreis

Geplaatst 18 dec. 2010 04:01 door susan *   [ 18 dec. 2010 04:11 bijgewerkt ]
Vier kerstverhalen van Marcus Pfister in één prachtig boek. Op de voorkant zien we de kerstman in zijn slee letterlijk door de glinsterende sneeuw rijden. De Zwitserse Pfister is geen onbekende in prentenboekenland, zijn prentenboeken over de mooiste vis in de zee, pinguïn Pit, haas Huppel en muis Max zijn vertrouwd en geliefd.

Twee verhalen in dit boek gaan over de kerstman, de twee andere verhalen dragen een meer religieus stempel. In het eerste verhaal verslaapt de kerstman zich en lijkt alles hem tegen te zitten, gelukkig is het maar een droom. In het derde verhaal wordt de kerstman uitgenodigd voor een kopje thee door een eenzame houthakker. De houthakker wordt door de dorpelingen als ´een rare bosuil´gezien, maar als de hulpje van de kerstman wordt die mening herzien.
Het verhaal De vier lichten is echt een adventsverhaal. Herdersjongen Simon moet alleen en in het donker een lammetje terug vinden. Hij krijgt van de herder een bijzondere lantaarn mee, een met vier lichten. De lantaarn verwijst naar het feest van Sint Maarten met zijn kleine lichtjes in de donkere knol. Op zijn zoektocht komt de jongen mensen en dieren tegen die het zwaar hebben en hij schenkt hen een lichtje uit de lantaarn. Hiermee volgt hij het voorbeeld van een andere belangrijke heilige uit de decembermaand: Sint Nicolaas. Het laatste lichtje is voor het kindje in de stal.
Tot slot is er een traditioneel kerstverhaal: De ster van Bethlehem. De herders in het veld hebben gehoord over de nieuwe koning ´een koning zonder leger en zonder land, maar toch is hij machtiger dan alle andere koningen´. De sterren helpen de herders de nieuwe koning te vinden. Ook de koningen uit het verre land zien de bijzondere ster, evenals de dieren. Allen vinden de weg naar de stal ´en iedereen wenste stilletjes dat dit ogenblik van saamhorigheid eeuwig mocht duren´.

Pfister schrijft in een beeldende stijl en gebruikt daarbij wel eens een wat moeilijker woord. Deze verhalende stijl vraagt erom voorgelezen te worden en dan weg te dromen bij de sfeervolle illustraties. Pfister gebruikt hiervoor de nat in nat techniek als achtergrond en brengt dan laagje voor laagje verf aan om de details zichtbaar te maken. Dit maakt het kleurgebruik subtiel en warm. Het verhaal De ster van Bethlehem is ook als apart boek verkrijgbaar, dan zijn de sterren met folie tot schittering gebracht, prachtig.

Een sfeervol kerstboek in verschillende opzichten. De illustraties brengen je direct in kerststemming en de verhalen hebben veelal een passende kerstboodschap. Een fijn kerstboek!

De kerstreis
Marcus Pfister
 
De Vier Windstreken, 2009   € 18,95