Lijst Home‎ > ‎

De kerstwens van Sneeuwkonijntje - Rebecca Harry

Geplaatst 19 dec. 2012 03:04 door susan *

Sneeuwkonijntje woont midden in het winterbos. Ze heeft het naar haar zin, maar voelt zich wel eenzaam. Haar kerstwens is dan ook een vriendje. Sneeuwkonijntje schrijft de Kerstman een brief: ´een vriendje is het enige cadeau dat ik echt graag wil.´ Als Sneeuwkonijntje bij de brievenbus staat ziet ze de postbode nog net wegvliegen. Nu moet ze zelf de brief naar de Kerstman brengen. Goed voorbereid gaat Sneeuwkonijntje op pad. Ze weet hoe ze het huis van de Kerstman kan vinden: gewoon de Poolster volgen. 
Het blijkt niet zo makkelijk de Poolster te vinden. Wel vindt Sneeuwkonijntje verschillende dieren op haar weg die hulp nodig hebben. Zonder er erg in te hebben zorgt Sneeuwkonijntjes vriendelijkheid voor de vervulling van haar kerstwens. 

De kerstwens van Sneeuwkonijntje is een verhaal dat volgens de sprookjeswetten wordt verteld. Er is een zoektocht en als het doel van de tocht bereikt wordt, is het probleem door drie ontmoetingen en het eigen handelen al opgelost. Dan volgt het happy end: de Kerstman brengt Sneeuwkonijntje naar huis waar de nieuwe vriendjes, die zijn gekomen om haar te bedanken, al wachten.
Het verhaal wordt op prettige toon verteld in een tekst die zich goed laat voorlezen. In de tekst is veel spreektaal verwerkt. Ook is er een repeterend element opgenomen met de terugkerende zin ´Sneeuwkonijntje dacht even na´

Sneeuwkonijntje is als een schattig lief konijn getekend, evenals de dieren die zij onderweg tegen komt. De dieren zijn natuurgetrouw afgebeeld, maar doen menselijke dingen. De beren schaatsen, een roodborstje is de postbode en een groep jonge reeën is verdwaald. Alles is afgebeeld in een prachtig besneeuwd bos. De illustraties glinsteren en glanzen omdat er veel zilver in verwerkt is. Het ijs op het raam, de sneeuw op de takken, kleine sneeuwvlokjes en nog veel meer schitteren de lezer tegemoet. Hoogtepunt is de vijver waarop de beren schaatsen; die is zo levensecht dat je niet verbaasd zou zijn als het ook koud aanvoelde. De kerstwens van Sneeuwkonijntje is een sfeervol glinsterend prentenboek met een warm verhaal.

De kerstwens van Sneeuwkonijntje
Rebecca Harry

Gottmer, 2012     € 12,95