Lijst Home‎ > ‎

De keuze van de griffeljury 2014

Geplaatst 30 sep. 2014 02:46 door susan *   [ 30 sep. 2014 02:46 bijgewerkt ]

Over een paar uur weten we wie de Gouden Griffel gaat winnen. De griffeljury kende dit jaar negen Zilveren Griffels toe, waarvan er zeven in aanmerking komen voor de begeerde Gouden Griffel. De jury motiveert zijn keuze in een juryrapport. Traditiegetrouw deel ik graag aan de vooravond van de uitreiking enkele op-en aanmerkingen over de keuze van de griffeljury. 

Evenals vorig jaar stuurt de jury ´de kinderen de gang op´. Ze benadrukt deze keuze met een verwijzing naar een opmerking van Gideon Samson uit zijn Annie M.G.Schmidtlezing: een kinderboek is alleen goed als het ook door volwassenen gewaardeerd wordt. De jury laat het aan de uitgevers om te bepalen wat een kinderboek is: ´Een kinderboek is een kinderboek omdat er kinderboek op staat´. Daarmee neemt de jury geen verantwoordelijkheid voor de beoordeling of een boek ook geschikt is voor een bepaalde leeftijd. In mijn ogen een omstreden keuze bij het toekennen van een prijs die drie verschillende leeftijdscategorieën kent.

Ondanks deze visie zijn in de leeftijdcategorie Tot zes jaar echte kleuterboeken bekroond. Held op sokken van Bette Westera is een origineel prentenboek met een heerlijk goed lopende tekst. Wij gaan samen op stap van Jean Reidy laat zien dat ook een tekst van slechts enkele zinnen zo poëtisch kan zijn dat het een Griffel verdient. Het is alleen wrang dat Jean Reidy de Griffel krijgt en de persoon die haar eenvoudige tekst met zoveel schoonheid vertaald en bewerkt heeft slechts een oorkonde ontvangt. Deze Zilveren Griffel is eigenlijk voor Bart Moeyaert. Omdat dit prentenboek geen oorspronkelijk Nederlandstalig boek is, komt het niet voor de Gouden Griffel in aanmerking.
Dat geldt ook voor het prentenboek Garmanns straat van de Noorse schrijver Stian Hole dat bekroond werd in de categorie Vanaf zes. In deze categorie vinden we nog een mooi geschreven en opvallend geïllustreerd prentenboek: Groter dan een droom van Jef Aerts.
In de categorie Vanaf negen jaar was het dringen. De jury geeft aan dat het aanbod ´overweldigend´ was en dat daardoor een aantal prachtige boeken buiten de boot zijn gevallen. We kunnen alleen maar gissen waarom de jury het enigszins ongeloofwaardige maar prachtig geschreven verhaal van Jef Aerts (Vissen smelten niet) en het indrukwekkende debuut van Emiel de Wild ( Broergeheim) verkozen heeft boven de boeken van Anna Woltz (Mijn bijzonder rare week met Tess) en Marjolein Hof (De regels van drie). Bij het boek van Anna Woltz vroeg ik mij bij het lezen van het juryrapport af hoe zij naar hoofdpersoon Tess heeft gekeken omdat het juryrapport opent met de in mijn ogen rare zin:´Met alleen een moeder om bang van te worden als voorbeeld, word je vanzelf een beetje bazig`. ´Bazig´ dat in de volgende zin omschreven wordt als ´zelfstandig, eigengereid en een beetje gek´. Ik herkende de moeder van Tess niet in de omschrijving ´om bang van te worden´ en ook de invulling van het begrip ´bazig´ riekt naar een sekse specifieke invulling; zou zelfstandigheid en eigengereidheid ook als ´bazig´ zijn omschreven als Tess een jongen was?
De jury betreurt het dat de twee resterende categorieën, Informatief en Poëzie, zo weinig inzendingen kende. De Griffel voor Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Josje uit Driel van Jan Paul Schutten is geen verrassing en in mijn ogen de gedoodverfde winnaar. Verrassend was de keuze voor de bloemlezing Ik zoek een woord, die samengesteld werd door Hans en Monique Hagen. Niet omdat het een slecht boek is, verre van dat, maar omdat samenstellers blijkbaar ook in aanmerking kunnen komen voor een Griffel. De bekroning van de dichtbundel Kleine stemmen van Gil vander Heyden was voor velen een verrassing en wat mij betreft een aangename verrassing.

Vanavond rond 20.00 wordt de Gouden Griffel op het Kinderboekenbal uitgereikt.

Alle genoemde boeken zijn gerecenseerd op kinderboekenpraatjes. Klik op de titel om naar de recensie te gaan. Voor een overzicht van alle bekroonde boeken klik hier