Lijst Home‎ > ‎

De keuze van de griffeljury 2015

Geplaatst 5 okt. 2015 03:30 door susan *   [ 5 okt. 2015 03:34 bijgewerkt ]

Morgen wordt tijdens het Kinderboekenbal de Gouden Griffel 2015 uitgereikt. De jury beoordeelde 154 boeken en bekroonde er 16. Hiermee reikte ze niet het maximale aantal prijzen uit. Naast de Griffels kent de jury ook de Vlag en Wimpels toe. Zij zien deze prijs niet als een troost- of aanmoedigingsprijs, maar´als een onderscheiding voor een boek dat het net niet tot een Griffel 
bracht´. 
De jury maakt in de inleiding van het juryrapport enkele opmerkingen over de ingezonden boeken van dit jaar.
In de categorie Poëzie was de oogst schaars en derhalve kende de jury daar slechts één prijs toe. De categorie Informatief werd ruimhartig geïnterpreteerd en dat leverde drie bekroningen op. De kwaliteit van de ingezonden boeken voor de categorie 6+ vindt de jury ´niet overweldigend´, afgezien van de drie boeken die zij een prijs gaven. Evenals voorgaande jaren was het aanbod in de categorie 9+ groot. Binnen deze categorie werden dan ook alle prijzen toegekend.
Het is de jury opgevallen dat´de gekte terug is in de jeugdliteratuur. Het hoeft allemaal niet zo serieus of realistisch: ook met een flinke dosis humor of met een grote portie raadselachtigheid kunnen boeken met diepgang geschreven worden´.
Opvallend is dat de helft van de inleiding op het juryrapport gebruikt wordt om erop te wijzen dat de keuze van de jury altijd onderwerp van discussie is. Voor de verliezende schrijvers is er een wijze raad, een citaat uit een van de bekroonde boeken:´misschien doe je door deze ervaring de volgende keer nóg beter je best om eerste te worden. En misschien moet je bedenken dat het niet alleen om winnen gaat, maar ook om de lol.´
De jury wijst er verder op dat discussie over de toekenning van de Griffels een lange geschiedenis heeft en dat zij zich verheugen op een levendige uitwisseling van meningen.

Laten we de keuze van de jury eens nader bekijken. Ik beperk me daarbij tot de toegekende Griffels.
In de categorie Tot zes jaar zijn twee heel verschillende boeken bekroond. De krijtje staken! is een toegankelijk en grappig boek waarvan Koos Meinderts de oorspronkelijke Engelstalige tekst uitstekend vertaald heeft. Omdat het hier om een vertaling gaat kan het boek niet in aanmerking komen voor een Gouden Griffel. Het boek van Daan Remmerts de Vries Soms laat ik je even achter is een prachtig subtiel verhaal waarbij verschillende gevoelens tussen de zinnen en de illustraties doorschemeren en het is aan de lezer wat hij daarvan kan en wil zien.
Ook in de categorie Vanaf zes jaar is er een buitenlands boek en een oorspronkelijk Nederlandstalig boek bekroond. Edward van de Vendel vertaalde het van oorsprong Noorse boek Bruno wordt een superheld. Een spannend, mooi en goed geschreven verhaal. De bekroning van Sylvia Vanden Heedes boek Een afspraakje in het bos was een verrassing, het boek heeft weinig aandacht in de media gehad. Ten onrechte, het is een grappig en leerzaam boek vol met leuke taalvondsten.
In de categorie Vanaf negen jaar was het dus dringen. Eén kanshebber werd doorgeschoven naar de categorie Informatief, maar er bleef genoeg keus over. Uiteindelijk werd gekozen voor Sjoerd Kuypers Hotel De Grote L en Dirk Webers De goochelaar, de geit en ik. Twee mooie boeken.
Annet Huizing belandde, tot haar eigen schrik, met haar Hoe ik per ongeluk een boek schreef in de categorie Informatief. Ze hoort daar niet thuis, hoewel het boek absoluut een aanrader is voor ieder die meer over het schrijversambacht wil weten, maar het is toch vooral het verhaal over Katinka dat de lezer in de ban houdt. Maar mij hoor je niet klagen, ik ben blij dat de jury een weg gevonden heeft ook dit boek een Griffel toe te kennen. Het tweede bekroonde boek in deze categorie is van filosofe Stine Jensen die in Lieve Stine weet jij het? in heldere taal vragen van kinderen beantwoordt en daarbij gebruik maakt van diverse filosofische inzichten.
En tot slot staat daar eenzaam in de categorie Poëzie dat ene boek dat de jury een bekroning waard vond: Bette Westera´s boek Doodgewoon. Een geweldig boek. 

Wie moet er winnen?
Van de negen bekroonde boeken maken er zeven kans op de Gouden Griffel.De trouwe lezers van kinderboekenpraatjes weten al welk boek mijn voorkeur heeft, ik vind het mooiste boek van 2014 Doodgewoon van Bette Westera. Het boek won overigens eerder dit jaar al de Woutertje Pieterse Prijs. Maar ik ben ook tevreden als de tweede grote kanshebber op de prijs wint: Sjoerd Kuijper met Hotel De Grote L. Dan wint er een goed geschreven lekker (voorlees)boek dat veel kinderen met plezier zullen lezen. 
De griffeljury maakte dit jaar een keuze die weinig stof deed opwaaien. Ik hef morgen dan ook graag het glas op de winnaar, wie het ook wordt.