Lijst Home‎ > ‎

De kikkerbilletjes van de koning - Janneke Schotveld

Geplaatst 5 dec. 2018 05:05 door susan *   [ 5 dec. 2018 05:18 bijgewerkt ]

Janneke Schotveld, vooral bekend als schrijfster van de Superjuffie-serie, had zin in wat anders. Het werd een sprookjesboek en niet zomaar een sprookjesboek. In haar boek gaan sprookjesfiguren met hun tijd mee, dus zijn er lakinnen en ridsters, twee koningen die een kindje willen en een vrouwtje dat in de computer woont. Aan de sprookjes liggen vaak bekende verhalen en thema’s ten grondslag waar Schotveld haar eigen, vaak zeer vermakelijke, draai aan geeft. In haar sprookjes kiest een prinses niet de mooiste prins, of iemand die drie moeilijke opdrachten weet te vervullen, maar valt ze voor een prinses. Erg leuk is Schotvelds versie van het sprookje Van de visser en zijn vrouw. Haar visser is een papiervisvissertje die in een uithoek van een boekwinkel woont, ‘zeven hoog, in een ietwat vergeeld kasteelromannetje’. Zijn ambitieuze vrouw wil hogerop, zelfs een dure bijbel met een leren omslag en een gouden slot is niet goed genoeg voor haar. Ook aan het thema ‘de geest in de fles’ geeft de schrijfster haar eigen draai. Haar geest heet Gerrit en komt uit Doetinchem.

Schotveld heeft sprookjes geschreven waarin geen plaats is voor vanzelfsprekendheden. Nadrukkelijk doorbreekt ze man-vrouwpatronen, haar personages hebben alle kleuren en niet alle stelletjes zijn heteroseksueel. De schrijfster mag ook graag in een veelzeggende tussenzin een mening ventileren die vooral volwassen lezers op zullen pikken, bijvoorbeeld de opmerking dat juffen erg weinig verdienen en Clinicowns eng zijn.
    Bij een aantal sprookjes ligt de maatschappijkritiek er dik op. Zo krijgt de bio-industrie een veeg uit de pan in het titelsprookje, staat de verwoesting van de natuur centraal in het sprookje Reus Zwamreus en in Het vogelmeisje gaat de hoofdpersoon bijna ten onder aan het hardnekkig vasthouden aan de kerndoelen van het onderwijs. Gelukkig brengt Schotveld de moraal van het verhaal altijd met humor.
    Het boek is aantrekkelijk uitgegeven met veel gekleurde illustraties en een mooie kaft waarop elementen uit alle sprookjes zijn te zien. Ook de illustraties, die door vijftien verschillende illustratoren zijn gemaakt, laten een moderne sprookjeswereld zien met koningen, prinsessen, prinsen en heksen in allerlei kleuren.

De kikkerbilletjes van de koning is een boek met moderne tegendraadse sprookjes. Schotveld schuwt de maatschappijkritiek niet, maar weet dit fijn te verpakken. Een leuke aanvulling op het traditionele sprookjesgenre.

De kikkerbilletjes van de koning
Janneke Schotveld met illustraties van Thé Tjong-Khing, Georgien Overwater, Peter-Paul Rauwerda, Linde Faas, Alex de Wolf, Marieke Nelissen, Lisa van Winsen, Marijke Klompmaker, Annet Schaap, Pyhai, Djenné Fila, Milja Praagman, Martijn van der Linden, Kees de Boer en Marja Meijer

Van Holkema & Warendorf, 2018     €14,99

Andere boeken van Janneke Schotveld op kinderboekenpraatjes:De afbeelding in de tekst is van Thé Tjong-Khing. De afbeelding onder de tekst is (van links naar rechts) van Thé Tjong-Khing, Martijn van der Linden, Georgien Overwater, Milja Praagman en Linde Faas.