Lijst Home‎ > ‎

De kleine ballerina - Patrick Modiano

Geplaatst 3 apr. 2015 02:51 door susan *   [ 3 apr. 2015 02:52 bijgewerkt ]

Als een schrijver de Nobelprijs wint komt zijn werk onder de aandacht van een groter publiek en volgen er nieuwe uitgaven van zijn werk. Zo ook met de winnaar van 2014 de Fransman Patrick Modiano. Zijn nouvelle De kleine ballerina uit 1988 ligt nu in de boekhandel als prentenboek voor jongeren met illustraties van Jean-Jacques Sempé.
Het verhaal begint bij Catherine, een oude dame die vanuit haar raam naar haar dochter kijkt die balletles geeft op de dansacademie. Ze mijmert wat over haar familie:´ We zijn New Yorkers zoals er zoveel zijn. We hebben naar één eigenaardigheid: voordat we naar Amerika kwamen, heb ik mijn kindertijd in Parijs doorgebracht, in het tiende arrondissement. Dat is bijna dertig jaar geleden´. Catherine neemt vervolgens de lezer mee naar haar jeugd. Zij woont met haar vader boven´een soort opslagplaats´. Haar vader doet ´in pakjes´ en moeder woont in New York. Catherine heeft een goede band met haar vader; hij neemt haar mee uit eten, brengt haar elke week naar balletles, ze gaan samen naar het park en ze zetten beide graag hun bril even af omdat dan alles om hen heen zacht en wazig wordt.
Catherine beschrijft naast haar vader ook andere mensen uit haar omgeving zoals haar vaders zakenpartner, een mislukte dichter die haar graag de les leest, en haar balletlerares Madame Dismaïlova die haar vader nog kent van vroeger toen ze nog gewoon Odette Marchal heette.

Modiano vertelt het verhaal vanuit het perspectief van een schoolmeisje dat niet alles wat ze ziet begrijpt. De jonge Catherine neemt het leven zoals het komt. Als haar vader liever zaken doet in het park vindt zij dat best, als haar vader uit de toon valt op een feestje lijkt het haar niet op te vallen en als vader besluit naar New York te verhuizen en weer bij haar moeder te gaan wonen vindt ze dat leuk en stelt geen vragen. Het laat de lezer veel vrijheid om het verhaal naar eigen inzicht op te vullen.
Het boek is rijkelijk geïllustreerd door Sempé die vooral bekend is als de illustrator van Le Petit Nicolas. Ook in dit boek herkennen we zijn lichte vrolijke stijl waarin de gelaatsuitdrukkingen prachtig zijn weergegeven. Het zachte kleurgebruik is uitgekiend en levendig. Sempé´s tekeningen van Parijs en New York zijn prachtig en zouden als zelfstandige kunstwerk niet misstaan. 

De kleine ballerina is een kort ingetogen verhaal. Het is mooi geschreven, je wint tenslotte niet zomaar de Nobelprijs voor literatuur, maar in dit vroege werk zoek je vergeefs naar onvergetelijke zinnen. Het is de vraag of dit verhaal de doelgroep zal kunnen vinden. Ik ben bang dat jongeren het boek als ´prentenboek en dus voor kleuters´ aan de kant zullen schuiven.

De kleine ballerina
Patrick Modiano (tekst, vertaald door Marijke Arijs) en Jean-Jacques Sempé (ill) 

Querido, 2015     €19,99