Lijst Home‎ > ‎

De Kleine Kerstboom - Ruth Wielockx

Geplaatst 22 dec. 2012 04:06 door susan *

Kleine Boom hoopt dat hij dit jaar een echte kerstboom wordt. De andere bomen temperen zijn enthousiasme. Hij is nog te klein:´er passen niet zo veel lichtjes in jou´ en ´er kan maar één pakje onder je voet´. Kleine Boom mag toch mee naar de kerstbomenmarkt. Hij ziet hoe de een na de andere boom wordt verkocht, maar niemand neemt Kleine Boom mee. Als de kerstbomenman het hek wil sluiten komt er nog een laatste klant, een oude man. Hij koopt het boompje. Eerst denkt Kleine Boom dat hij pech heeft en er geen lichtjes, pakjes en blije kindergezichtjes zullen zijn.´Niet alles is zoals het lijkt´ zegt de oude man. Hij blijkt de Kerstman te zijn. Kleine Boom wordt versierd met sterrenlicht en boven op de slee heeft hij wel honderd pakjes aan zijn voet.

Het sympathieke verhaal wordt niet eenvoudig verteld. De grote bomen zenden een dubbele boodschap uit: ze gunnen Kleine Boom het geluk een kerstboom te zijn, maar geven ook de boodschap dat het waarschijnlijk niet gaat lukken dit jaar. Ze sommen de bezwaren op, maar maken wel plaats voor hem op de wagen naar de kerstmarkt. Eenmaal op de markt wordt het verhaal makkelijk te volgen. De een na de andere boom wordt verkocht en de illustraties laten zien dat ze goed terecht komen. Het einde van het verhaal is wensvervullend en zo hoort dat ook in een kerstverhaal.

De illustraties zijn makkelijk te ´lezen´, ook voor peuters. Eerst ziet de lezer een winkelstraat met auto´s voor de deur. Aan het einde van het verhaal weet de lezer wie in die huizen wonen en welke kerstboom ze hebben gekocht. Iedere kerstboom vindt zijn bestemming en dat is aan hun versiering te zien: in de kerstboom van de groenteman hangen mooie wortels, de kerstboom van de slager heeft een slinger van saucijsjes en de kerstboom van de kapper is natuurlijk op een bijzondere wijze geknipt. Kleine Boom stralend boven op de kerstslee is een prachtig beeld dat duidelijk laat zien dat alles goed gekomen is. Al die mooie, grappige, blije kerstbomen zijn een feest om te bekijken.
Lastig is dat delen van de tekst in de nachtelijk gekleurde illustraties zijn gedrukt en soms moeilijk te  lezen zijn. 

De Kleine Kerstboom
Ruth Wielockx 

Clavis, 2012     € 14,95