Lijst Home‎ > ‎

De kleine kerstman

Geplaatst 14 dec. 2010 01:27 door susan *
Mijn bureau is duidelijk te klein voor De grote kleine kerstman, een prentenboek op groot formaat van Anu Stohner en Henrike Wilson. Want groot is het en dat is onpraktisch op een bureau, maar heerlijk als je het boek gaat voorlezen. De mooie sfeervolle illustraties komen volledig tot hun recht en zal kinderen moeiteloos meenemen naar de wereld van de kleine kerstman.

De kleine kerstman woont ´ver in het noorden´ in ´het dorp waar de kerstmannen wonen´. De kleine kerstman krijgt in november al de kerstkriebels en dan gaat hij aan de slag: hij maakt zijn slee schoon, gaat een kerstboompje uit het bos halen, pakt cadeautjes in en bakt kerstkoekjes. Maar ook dit jaar mag hij niet met de kerstmannen mee, de hoofdkerstman vindt hem nog te klein. De kleine kerstman is zó teleurgesteld.
Als de kerstmannen vertrokken zijn maakt hij een wandeling door het bos. Terwijl hij treurig door het bos sjokt hoort hij stemmen. Het zijn de dieren die klagen dat zij nooit een kerstcadeautje krijgen. De kleine kerstman weet wel een oplossing.

Het verhaal is geïllustreerd door Henrike Wilson. Zij speelt met het thema ´groot en klein´: in een weids sneeuwlandschap is de kleine kerstman maar een bescheiden rood bolletje en hij lijkt nog kleiner voor de voeten van hoofdkerstman.
Wilson weet de gezichtsuitdrukkingen goed weer te geven, de hoopvolle blik van de kleine kerstman als hij voor de hoofdkerstman staat breekt bijna je hart.
De illustratrice weet ook op andere manieren de gevoelens van de kleine kerstman weer te geven: als de kerstslee zonder hem vertrekt, zien we een koud landschap met een gesloten huis.
De dieren uit het bos zijn natuurgetrouw getekend. Met stevige zwarte lijnen zijn ze neergezet, door het warme kleurgebruik ogen ze toch wollig en zacht.
Grappig detail is de laatste bladzijde, waarop we de dieren en hun cadeautjes zien. Dan wordt duidelijk dat de kleine kerstman wel wat heeft moeten improviseren bij het uitdelen van de cadeaus.
Het prentenboek ontleent veel van zijn charme aan de tekeningen, maar ook de tekst verdient een compliment. De tekst is beeldend, heeft prettige dialogen en leest makkelijk voor.

Stohner heeft een mooi kleuterthema in dit kerstverhaal verwerkt: ´te klein zijn´ . Gevoelens die dit oproept worden in tekst en beeld mooi weergegeven en wat is het toch heerlijk dat de kleine kerstman uiteindelijk de enige echte dierenkerstman wordt.

Over de kleine kerstman verschenen nog twee boeken De kleine kerstman gaat op reis en De beste kerstman van de wereld.

De grote kleine kerstman
Anu Stohner (tekst) en Henrike Wilson (ill)

Lemniscaat, 2010   €14,95