Lijst Home‎ > ‎

De kleine walvis - Benji Davies

Geplaatst 11 jan. 2017 02:55 door susan *   [ 11 jan. 2017 02:55 bijgewerkt ]

De Londense illustrator Benji Davies schreef en tekende De kleine walvis in 2013. Het was zijn eerste zelf geschreven prentenboek. In 2015 werd het boek in het Nederlands vertaald en een jaar later gekozen tot prentenboek van het jaar.
Het verhaal gaat over Boy die samen met zijn vader en zes katten aan zee woont. Elke dag gaat vader al vroeg uit vissen en Boy blijft dan alleen thuis. Op een dag vindt hij een kleine walvis op het strand. Met een karretje sleept hij het dier naar de badkamer. Terwijl de walvis in het bad ligt vertelt Boy hem verhalen over het leven op het eiland.
Als het avond wordt komt vader weer thuis. Boy is bang dat hij boos zal worden als hij de walvis ontdekt, maar Boys vader wordt helemaal niet boos, integendeel. Hij omhelst Boy en beseft dat hij het zo druk heeft gehad dat hij niet merkte hoe eenzaam Boy zich kan voelen.
De walvis moet terug naar zee want daar hoort hij thuis, al vindt Boy het wel moeilijk om afscheid te nemen. Boy denkt nog vaak aan de walvis en hij hoopt dat hij ooit op een mooie dag zijn vriend nog een keer zal zien. En natuurlijk gebeurt dat.

Davies is in het dagelijks leven ´animation director´en dat kun je zien: het samenspel tussen tekst en beeld is bijzonder goed uitgewerkt, al is het wel storend dat op geen enkele illustratie alle zes katten te zien zijn.     Het verhaal wordt voor een belangrijk deel op de illustraties verteld. De tekst, bestaande uit korte zinnen, vult deze informatie aan. Zo ziet de lezer hoe Boy de walvis naar zijn huis vervoert en dat Boy de walvis niet alleen verhalen vertelt, maar ook voor muziek heeft gezorgd. De illustraties weerspiegelen Boys stemming; het weidse strand benadrukt zijn eenzaamheid en de kolkende donkere zee waarin de walvis wordt vrijgelaten onderstreept het verdriet van het afscheid.
Na het avontuur met de walvis maakt Boys vader meer tijd voor zijn zoon. Als ze samen gaan picknicken zien we een fijn duinlandschap met warme kleuren en in de zee zijn twee walvisstaarten te zien, een grote en een kleine. 

Het prentenboek geeft volop gelegenheid tot gesprek. Kinderen zullen waarschijnlijk vragen stellen over de afwezigheid van de moeder en ook het feit dat Boy de hele dag alleen thuis is zullen veel kinderen vreemd vinden. Voor peuters zijn dit nog moeilijke thema’s; het prentenboek is dan ook geschikter voor de kleuterleeftijd.

De kleine walvis
Benji Davies (vertaald door Edward van de Vendel)


Luitingh-Sijthoff     € 13,99

Klik voor meer informatie over de Nationale Voorleesdagen hier