Lijst Home‎ > ‎

De kleren van Sinterklaas - Paul Biegel

Geplaatst 10 nov. 2011 00:10 door susan *   [ 10 nov. 2011 10:00 bijgewerkt ]
Anouk weet het zeker: Sinterklaas logeert bij haar, er staat immers een koffer met zijn kleren in de logeerkamer. De kinderen op school geloven haar niet, behalve haar vriendin Laura. Zij stelt voor dat alle kinderen op 6 december naar Anouk komen, want dan zal Sinterklaas zeker aan de ontbijttafel zitten, hij werkt immers niet op die datum. De kinderen van school vinden het een goed idee, en ook de vader van Anouk ziet het wel zitten. Zal Sinterklaas bij Anouk ontbijten en zullen de kinderen Anouk dan eindelijk geloven?

Dit verhaal van Paul Biegel verscheen voor het eerst in de verhalenbundel De Toverhoed uit 1979. De tekst is wat bewerkt. In het oorspronkelijke verhaal heten Anouk, Laura en Igor respectievelijk Joke, Sylvia en Bert. Ook het taalgebruik is hier en daar aangepast aan de normen van de tijd. Het resultaat is een goedlopende en prettig voor te lezen tekst.
Het verhaal heeft twee lagen, de kinderen zullen meeleven met Anouk, de volwassen en oudere kinderen zullen het verhaal op een andere manier lezen.

De illustraties voor dit prentenboek zijn van Sanne te Loo, wellicht bekend van de boeken over Jens en Lin en Gewoon Fien waarvoor zij eveneens de illustraties maakte.
Het verhaal begint met een illustratie over twee pagina´s van de intocht van Sinterklaas. Voor wie daar bekend is ziet direct zien dat Sinterklaas hier Utrecht bezoekt.
Het is duidelijk herfst, mooi gekleurde blaadjes waaien van de bomen en herfsttinten domineren. De tekenstijl is realistisch en het kleurgebruik prettig. Sanne te Loo speelt mooi met dat kleurgebruik. Als Anouk in de nacht naar de logeerkamer sluipt is een groot deel van de pagina blauw en ondersteunt zo de nachtelijke sfeer. De illustratrice wisselt tekeningen met veel details af met rustige illustraties. Vaak is de poes van Anouk te zien, op de laatste tekening heeft hij een heel bijzonder plaatsje gevonden om te slapen!

De kleren van Sinterklaas
Paul Biegel (tekst) en Sanne te Loo (ill)
 
Lemniscaat, 2009     € 12,95