Lijst Home‎ > ‎

De kleuren van het getto - Aline Sax

Geplaatst 6 jul. 2013 08:49 door susan *   [ 6 jul. 2013 08:49 bijgewerkt ]

Eigenlijk is het een wrange titel: De kleuren van het getto, want alle kleur van het leven wordt de bewoners van het getto ontnomen. Hoe dat in zijn werk ging beschrijft Aline Sax indringend en met weinig woorden:´Het begon met pesterijen, vernederingen. Mensen werden op straat tegengehouden, doodgeschoten, doodgeslagen, doodgetrapt, doodgepest, doodgevroren, dood...gewoon´. 


Sax beschrijft de afsluiting van een deel van Warschau, de gedwongen deportatie van alle Joden naar dit te kleine gebied, de honger, de ziektes, het moorden en de uitzichtloosheid. Centraal in haar verhaal staat de familie van Misja. Misja is nog jong. Toch vlucht hij niet als het nog kan. Wel waagt hij zijn leven om aan eten buiten het getto te komen. Tot die avond als hij ziet hoe de Nazi´s met een vlammenwerper een verzwelgende vuurstorm door de riolen jagen en er van een smokkelaar niets anders overblijft dan verschroeide huid en verbrande longen. Dan durft hij niet meer. Zijn kleine zusje durft nog wel het getto uit te glippen en komt op een dag niet meer terug.
De situatie in het getto is uitzichtloos. Even is er hoop op een beter lot als de Joden horen dat ze in het Oosten te werk gesteld zullen worden. Maar al snel wordt bekend wat er werkelijk in Auschwitz gebeurd. 
Misja behoort tot de groep die het laatste afgevoerd zal worden. Hij sluit zich aan bij de verzetsgroep die een opstand in het getto voorbereidt. Een strijd die niet gewonnen kan worden, het is een strijd om een waardige dood:´We zullen eervol sterven. Het wapen in de hand en voor het oog van de wereld.´ 

Het sobere harde verhaal komt binnen en heeft eigenlijk geen beelden nodig. Maar zo makkelijk komt de lezer niet weg. Caryl Strzelecki vertelt het verhaal ook in beelden. In de talrijke zwart/wit illustraties zien we de overbevolking, de doden op straat, de opgehangen smokkelaar en het brandende getto.
Ook de vormgeving van het boek is bijzonder en benadrukt de emotie. Een zwarte bladzijde beschrijft bijvoorbeeld het afscheid van de familie vlak voor de opstand, een bladzijde met maar één indringende zin: ´Als je geen afscheid neemt, zie je elkaar weer.´ Het zal niet zo zijn.

De kleur van het getto is genomineerd voor de Thea Beckmanprijs 2013. Een terechte nominatie. Op een originele manier, met weinig tekst en veel beeld, wordt het afschuwelijke verhaal van het getto van Warschau verteld. Het verhaal van de ellende en het verhaal van de mensen die zich durfden te verzetten. Zij vochten voor hun waardigheid, daar waar de wereld toekeek en niet ingreep.

De kleuren van het getto
Aline Sax (tekst) en Caryl Strzelecki (ill) 


De Eenhoorn, 2012    €18,95

Andere boeken van Aline Sax op kinderboekenpraatjes: