Lijst Home‎ > ‎

De kleur van emoties - Anna Llenas

Geplaatst 2 nov. 2014 04:11 door susan *   [ 2 nov. 2014 04:12 bijgewerkt ]

Emoties, we weten allemaal wat het zijn, maar ze laten zich desondanks moeilijk definiëren. Van Dale houdt het op´aandoening van het gemoed´, wat weinig verduidelijkt.
De Spaanse grafisch vormgever en illustratrice Anna Llenas pakt het anders aan. In haar pop-upboek De kleur van emoties beschrijft ze diverse gemoedstoestanden en laat deze ook zien.
Als eerste springt een kleurenmonster uit het boek. Hij voelt zich gek, verward en onzeker en weet niet goed wat er scheelt. Een pittig ogend meisje, neutraal grijs, schiet te hulp:´Je hebt een rommeltje gemaakt van je emoties. Het werkt niet als ze allemaal door elkaar lopen. Je moet ze allemaal scheiden en elk in een eigen potje stoppen.´
Iedere emotie heeft een eigen kleur: vreugde is geel (´Het straalt als de zon en fonkelt als de sterren´), verdriet is blauw (´Als je verdrietig bent, wil je je verstoppen en alleen zijn.´), boosheid is knalrood (´Het brandt hevig en is moeilijk te doven.´), angst is donkerbruin (´Als je bang bent, voel je je klein en onbetekenend en je denkt dat je niet doet wat anderen van je verwachten.´) en kalmte is groen (´Kalmte is rustig als de bomen, licht als een blaadje in de wind.´)
Alle emoties worden in potjes gestopt met een etiket erop. Toch blijft er nog één gemoedstoestand over waar het meisje geen raad mee weet: het is roze en gaat met hartjes gepaard...

Omschrijven van emoties en deze koppelen aan kleuren is al een mooi uitgangspunt voor een prentenboek, maar dit boek is meer. Llenas heeft een pop-upboek gemaakt waarmee ze de grenzen van het genre opzoekt. Het is ongelooflijk wat er allemaal uit het boek tevoorschijn komt.
Het begint rustig met het kleurenmonster dat omhoog komt en een spoor van kleuren achter zich aan trekt. Op de volgende bladzijde komt een spiraal omhoog vol gekleurde stippen. Het hulpvaardig meisje zet ondertussen potjes klaar in een kastje dat te voorschijn is gekomen en dan gaat het echt los met een vrolijke gele boog, een hemel met regenwolken waar ook regen uitvalt, een donker bos met een klein onbetekenend monster erin en tenslotte komt er zelfs een hangmat omhoog.
De potjes met emoties, die inmiddels zijn gevuld, kan de lezer openen en dan ziet hij bijvoorbeeld blauwe druppels verdriet of woest kolkende rode boosheid. De gele vreugde is zo groot dat het niet in een potje past.
Een prachtig boek dat op allerlei manieren ingangen geeft over verschillende emoties te praten.

De kleur van emoties
Anna Llenas 

Clavis, 2014     € 17,95