Lijst Home‎ > ‎

De klunzenclub

Geplaatst 4 jul. 2011 01:44 door susan *
Viktor, Vilma en Viking besluiten een geheime club op te richten: NV Kluns & Compagnie. De drie leden zijn Klunzen met een grote K en dat ontdekken ze op de schoolsportdag als ze deelnemen aan een oriëntatieloop in het Weidse Woud.
Voor Viking lijkt de dag stralend te beginnen als hij samen met Melten een groepje mag vormen. Ze is een meisje met ´ogen als sterretjes´ en ze doet Vikings hoofd ´rondtollen en zijn hart stilstaan´. Helaas gaat door de klunzigheid van de hoofdpersoon dit gelukzalige plan niet door.
Viking wordt vervolgens gekoppeld aan Viktor. Overmoedig roept Viking dat hij uitstekend kan kaartlezen en Viktor, die helemaal niet kan kaartlezen, rent opgelucht achter hem aan. Maar Viktor krijgt zo zijn twijfels: ´weet je zeker dat we op de goede weg zijn? (...) want alle anderen renden die kant uit´. De jongens verdwalen natuurlijk en zelfs hun creatieve aanpak van het kaartlezen helpt hen niet verder.
Uiteindelijk scheuren ze de kaart in duizend stukjes, nét op het moment als ze Vilma in het bos tegenkomen die uitstekend kaart kan lezen. Vilma stelt zichzelf voor als een ´ontzettende kluns´, waarop de jongens elkaar aankijken:´nog een kluns erbij was niet meteen wat we nodig hadden´.
Het wordt nog een hele klus om de oriëntatieloop tot een goed einde te brengen.

De Zweedse schrijfster Ingelin Angerborn schreef al een aantal toegankelijke grappige boeken, bijvoorbeeld over de toevallige avonturen van Tilda.
Dit boekje is de eerste van een reeks. Het klunzenthema is aantrekkelijk voor kinderen vanaf een jaar of negen, het is immers altijd leuk om te lezen dat andere ook klunzen en daar zelfs kampioen in kunnen zijn.
Angerborn legt het er dik bovenop, alles wat fout kan gaan, gaat ook fout, maar ze maakt er geen slapstick van. Door de gedachten van verteller Viking weer te geven en door haar schrijfstijl waarin de dialoog overheerst krijgt het verhaal meer diepgang en humor.

Heleen Brulot heeft het boek geïllustreerd, een goede keuze. Haar beweeglijke stijl en haar vermogen gezichtsuitdrukkingen knap neer te zetten voegen iets toe aan het verhaal. Als we de gelukzalige grijns van Viking zien terwijl hij zich er nog niet van bewust is dat hij Melten zojuist de bril van haar neus heeft geslagen typeert de sfeer van het boek.
Brulots illustraties zijn over het boek verdeeld, maar een aantal kunnen ook achter elkaar gezet worden en vertellen dan het hele klunsverhaal. Zo zien we Vilma twee illustraties dubbel liggen van het lachen omdat de jongens een schoen kwijt zijn en op de derde illustratie is het de beurt aan de jongens om Vilma uit te lachen als ze met haar schoenen in het water staat. Op de afsluitende illustratie toont Vilma zich een goed verliezer en met zichtbaar plezier wordt ze lid van de blote voetenclub.

De klunzenclub is een vrolijk boek over drie onhandige kinderen die vriendschap met elkaar sluiten. Deze korte kennismaking met de drie hoofdpersonen smaakt naar meer.

De klunzenclub
Ingelin Angerborn (tekst) en Heleen Brulot (ill)
 
Lannoo, 2011     € 9.99